ua en ru

Заборона тимчасового ввезення вагонів призведе до штучного дефіциту парку, - lCC Ukraine

Заборона тимчасового ввезення вагонів призведе до штучного дефіциту парку, - lCC Ukraine Фото: вагони (РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Заборона на експлуатацію вагонів в режимі тимчасового ввезення матиме негативні наслідки для ринку вантажних залізничних перевезень. Вона призведе до зростання ціни на парк вагонів та до зриву відвантаження сировини.

Про це йдеться у відкритому зверненні до прем’єр-міністра Денису Шмигаля від Українського національного комітету Міжнародної торгової палати (lCC Ukraine).

Як сказано у листі, проект постанови Кабміну "Про затвердження переліку товарів, які не можуть буди поміщені у митний режим тимчасового ввезення з умовним частковим звільненням від оподаткування митними платежами", серед інших товарів забороняє також ввезення вагонів більшості видів.

"Детально проаналізувавши вищезазначений перелік товарів, ми зауважуємо, що не підтримуємо постанову у поточній редакції, адже її прийняття матиме негативні наслідки для ринку вантажних залізничних перевезень та українських вантажовласників. Серед таких негативних наслідків - зростання ціни на парк вагонів та перекладання тарифного навантаження на українських виробників, з подальшим зниженням їx конкурентоспроможності на світових ринках", - підкреслюється у листі.

В lCC Ukraine вказують: протягом останніх років кількість рухомого складу, яка перебувала в режимі тимчасового ввезення, складала близько 2 тис. одиниць, з них половина - напіввагони.

Така кількість вагонів не несе критичних ризиків для операторів вагонів та вагонобудівних підприємств, а виконує важливу функцію - недопущення виникнення дефіциту рухомого складу під час пікових періодів, які виникають через сезонне зростання перевезень.

"Вагонобудівні підприємства не в змозі оперативно наростити виробництво, щоб закрити тимчасову потребу в вагонах. Тому заборона вагонів в режимі тимчасового ввезення призведе до штучного дефіциту рухомого складу та зриву планів відвантаження сировини та готової продукції цілої низки галузей економіки України, що, своєю чергою, зменшить обсяг надходжень до державного бюджету України", - наголошується у листі.

В lCC Ukraine підкреслюють: дуже важливо прийняти збалансоване та виважене рішення щодо вагонів у режимі тимчасового ввезення, та не допустити зриву експортної програми України, адже тільки платежі від вагонів в режимі тимчасового ввезення становлять близько 55 млн грн щорічно.

"Тому ми просимо не забороняти експлуатацію вагонів в режимі тимчасового ввезення, а сформувати компромісну позицію, запровадивши певні умови такого ввезення. Наприклад, дозволити тимчасове ввезення вагонів на строк до одного року, але заборонити вагони з перевищеним нормативним терміном служби. А також - виключити вагони в митному режимі тимчасового ввезення з постанови вiд 30.12.2015 "Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з РФ", - резюмується у листі.