ua en ru

Заборона місцевими радами діяльності Партії регіонів і КПУ незаконна, - Мін'юст

Міністр юстиції Олена Лукаш заявила, що заборона діяльності Комуністичної партії і Партії регіонів місцевими радами суперечить Конституції.

Міністр юстиції Олена Лукаш заявила, що заборона діяльності Комуністичної партії і Партії регіонів місцевими радами суперечить Конституції. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Мін'юсту.

Лукаш зазначила, що всі політичні партії, в тому числі і КПУ і ПР, є рівними перед законом, відповідно втручання в діяльність політичних партій з боку органів державної влади та органів місцевого самоврядування (у тому числі так званих народних рад), за її словами, є незаконним.

Міністр підкреслює, що діяльність партії може заборонити тільки суд.

"Привласнення повноважень судових органів самопроголошеної Народною Радою, яка визначена тими, хто створив її як "єдиний легітимний законодавчий орган держави", суперечить Конституції України", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, в ряді західних регіонів України на тлі масових акцій протестів в останні тижні місцеві ради прийняли рішення заборонити діяльність ПР і КПУ. Ескалація протестів, зокрема, була спровокована прийняттям Верховною Радою 16 січня законів, які опозиція охарактеризувала як диктаторські. 28 січня Рада їх скасувала.