ua en ru

Заборона комуністичної ідеології сьогодні набуває чинності в Україні

Заборона комуністичної ідеології сьогодні набуває чинності в Україні Фото: в Україні відтепер заборонена пропаганда комуністичної символіки

Забороняється радянська символіка, засуджується комуністичний режим

В Україні сьогодні, 21 травня 2015 р., офіційно вступають в силу 4 закони України про декомунізацію, а саме: № 317-VIII "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки", № 314-VIII "Про правовий статус і пам'ять борців за незалежність України у ХХ столітті", № 315-VIII "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 - 1945 рр." та № 316-VIII "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917 - 1991 років". Відповідні документи вчора було офіційно опубліковано у парламентській газеті "Голос України".

Ці закони набувають чинності наступного дня після опублікування.

Так, закон № 317-VIII на законодавчому рівні закріплює засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів як злочинних, вводить заборону на публічне заперечення злочинного характеру цих тоталітарних режимів, забороняє публічне використання і пропаганду їх символіки, вводить обов'язок держави здійснювати розслідування і оприлюднення інформації про злочини, скоєні представниками цих тоталітарних режимів тощо.

Документ № 316-VIII відкриває архіви радянських спецслужб, а закон № 314-VIII визнає борцями за незалежність України УПА та інші організації.

Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла пакет цих законом 9 квітня 2015 р. Так, за законопроект № 2558 "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки" проголосували 254 нардепа при 226 мінімально необхідних.

Пізніше Рада зменшила кількість заборон на використання комуністичної символіки.

Президент України Петро Порошенко підписав пакет законів про декомунізацію 15 травня 2015 р.

Відзначимо, що в ОБСЄ вважають, що закони про декомунізацію обмежують свободу слова в Україні.