ua en ru

"Запоріжтрансформатор" повинен погасити у ІІ півріччі понад 3 млрд грн за кредитами

Найбільший і єдиний в Україні виробник трансформаторного обладнання - ПАТ "Запоріжтрансформатор" повинен погасити у першому півріччі 2015 р. 826,2 млн грн заборгованості за кредитами, у другому - 3 млрд грн. Більшість виплат за кредитами, отриманими в 2013-2014 рр., припадають на 2015 рік. Такі дані містяться в річному звіті підприємства.

Як повідомляють фінансові видання, за підсумками 2014 р. виручка "Запоріжтрансформатора" скоротилася в три рази, підприємство отримало збиток у розмірі 190 млн дол. При цьому тільки фінансовий борг підприємства (210 млн дол.) істотно перевищує виручку (114 млн дол.).

Відзначається, що кредиторська заборгованість підприємства з 2009 р. зросла в два рази, а дебіторська - скоротилася більш ніж у 4 рази. При цьому сумарні зобов'язання підприємства (336 млн дол.) перевищують активи на 100 млн дол., а виручку - майже в три рази.

Видання також повідомляють, що з 2001 року 95% акцій ПАТ "Запоріжтрансформатор" контролює група "Energy Standard Fund", яка належить Костянтину Григоришину.

Нагадаємо, 14 липня була затверджена інвестиційна програма державного підприємства "Укренерго", яке управляє всіма магістральними лініями електропередач. Програма розміром 6,9 млрд грн передбачає капітальне будівництво, технічне переоснащення та реконструкцію об'єктів енергетики в 2015 р. Нова інвестпрограма включає додатково 2,1 млрд грн на закупівлю 37 трансформаторів завод "Запоріжтрансформатор". Раніше Укренерго щорічно змінювало 3-5 трансформаторів.

В грудні 2014 р. керівником ДП "НЕК "Укренерго" став Юрій Касич, який до цього працював в енергокомпаніях Костянтина Григоришина.

ЗМІ та народні депутати провели ряд досліджень, в результаті яких обрадували інформацію про непрозорість тендерних процедур, завищеною ціною на плановані закупівлі і надмірна кількість трансформаторів, які планується закупити, що призведе до вимивання значних коштів з енергоринку.

Укренерго у відповідь на резонанс у ЗМІ заявило, що всі необхідні процедури виконуються в строгій відповідності з нормами чинного законодавства і максимально публічно.