ua en ru

Запорізький і Стаханівський заводи феросплавів сьогодні відновили роботу, - УкрФА

Українська асоціація виробників феросплавів (УкрФА) повідомляє про те, що 1 березня 2013 р. відновили роботу ПАО "Запорізький завод феросплавів" (ЗЗФ) і ПАО "Стаханівський завод феросплавів" (СЗФ).

Як йдеться в повідомленні, відновлення завантаження виробничих потужностей ПАО "Запорізький завод феросплавів" і ПАО "Стаханівський завод феросплавів" дозволить:

- зберегти робочі місця 2,2 тис. людей на ЗЗФ і 1,2 тис. людей на СЗФ

- прийняти на роботу для виходу підприємств на повну потужність більше 1 тис. людей на ЗЗФ і 0,1 тис. людей на СЗФ
- понизити за березень-грудень 2013 року навантаження на державні соціальні фонди на 59,8 млн грн на ЗЗФ (внаслідок відсутності необхідності виплат посібників з безробіття раніше звільненим співробітникам)

- забезпечити за березень-грудень 2013 року надходження до місцевого бюджету (оплата НДФЛ при виплаті заробітної плати працівникам заводу) 25,5 млн грн від ЗЗФ і 9 млн грн від СЗФ

- забезпечити за березень-грудень 2013 р. додаткові платежі держпідприємству "Енергоринок" за спожиту електроенергію в сумі більше 1 млрд грн (з ПДВ) від ЗЗФ і 500 млн грн від СЗФ

- забезпечити за березень-грудень 2013 року платежі до Пенсійного Фонду в сумі 74 млн грн від ЗЗФ і 26 млн грн від СЗФ

- упровадити в 2013 році інвестиційні програми на суму 137,7 млн грн на ЗЗФ і 33 млн грн на СЗФ

- забезпечити за березень-грудень 2013 року вступи до держбюджету у вигляді оплати ПДВ при митному оформленні імпортної марганцевої сировини в сумі більше 45 млн грн від ЗЗФ.

- забезпечити оплату залізничного тарифу за березень-грудень 2013 року в сумі 83 млн грн від ЗЗФ і 17 млн грн від СЗФ

Відновлення роботи двох феросплавних заводів стало можливе завдяки реалізації доручення Президента України № 1-1/2340 від 30 серпня 2012 р., постанови Кабміну № 912 від 1 жовтня 2012 р., а також комплексу рішень відносно встановлення економічно обґрунтованої ціни електроенергії для ряду електрометалургійних підприємств, прийнятих Національною комісією, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики (НКРЕ), Державним підприємством "Енергоринок", Поради оптового ринку електроенергії (ОРЕ).

"Відновлення з 1 березня роботи ЗЗФ і СЗФ сприятиме зростанню промислового виробництва в Україні, зниженню соціальної напруженості. Це реальний крок, направлений на подолання негативних тенденцій в гірничо-металургійному комплексі країни", - говориться в повідомленні.

УкрФА звертає увагу на те, запуск ЗЗФ і СЗФ з 1 лютого 2013 р. у виконання рішень Президента і уряду про встановлення економічно обґрунтованих цін на електроенергію для електрометалургійних підприємств дозволило б запобігти збільшенню оптової ринкової ціни електроенергії на 3,8% (введено з 1 березня 2013 р. відповідною постановою НКРЕ). При цьому стабільна робота ЗЗФ і СЗФ дозволить запобігти надалі зростанню оптової ринкової ціни електроенергії.

УКРФА нагадує, що ЗЗФ і СЗФ були готові відновити роботу раніше терміни, проте рішення Президента і уряду про встановлення економічно обґрунтованих цін на електроенергію для електрометалургійних підприємств не були своєчасно реалізовані радою Оптового ринку електроенергії.

В разі, якщо б економічно обґрунтована ціна на електроенергію для ЗЗФ і СЗФ була надана з 1 січня 2013 р., підприємствам енергетики не довелося б включати понесені в січні-лютому поточного року умовно-постійні витрати в ціну електроенергії для промислових споживачів, яка почала діяти з 1 березня.

Нагадаємо, ЗЗФ і СЗФ були вимушено зупинені 1 грудня 2012 р. через економічну необґрунтовану ціну електроенергії.