ua en ru

Запорізька філія Ощадбанку встановила штрафи за зменшення нарахувань по зарплатних проектах на підприємствах міста

Ощадбанк вирішив стягувати неустойку з підприємств, залучених в рамках зарплатних проектів, у разі зниження ними обсягу фонду заробітної плати. Поки подібні угоди підписали лише деякі установи Запоріжжя, і в Ощадбанку стверджують, що не планують активно використовувати подібну практику, пише "Комерсант-Україна".

У проекті додаткової угоди між Ощадбанком і підприємством "Про надання послуг по зарахуванню та виплаті заробітної плати та інших виплат через поточні рахунки фізичних осіб (співробітників організацій) з використанням платіжних карт". У документі йдеться, що підприємство повинне протягом наступних двох років, починаючи з лютого 2013 року, перераховувати в банк загальну суму зарплат та інших нарахувань на співробітників, кількість яких не повинна бути менше того, яке було при підписанні договору. При цьому загальний фонд заробітної плати також повинен бути не менше обумовленої з банком суми.

У разі зниження фонду заробітної плати "компанія виплачує неустойку, яка розраховується за кожен місяць до кінця дії договору в розмірі 0,5% від суми недоотриманої частині зарахування", йдеться в проекті. Джерела повідомляють, що такий договір вже підписали мерія Запоріжжя і десятки комунальних підприємств. Договір також готуються укласти школи і лікарні всіх семи районів Запоріжжя.

Така неустойка на користь держбанку, яка фактично є штрафом за скорочення штату комунальних компаній, здивувала банкірів з інших установ. "Ви точно нічого не плутаєте? Це, звичайно, анахронізм, і я не знаю, яке підприємство може підписати такі умови, - заявив керівник роздрібного бізнесу УкрСиббанку Костянтин Лежнін. - Коли банк відкриває значну кредитну лінію, він, як правило, просить перевести всі фінансові потоки в свою установу. Не тільки зарплатний проект, а й всі валютні операції, щоб володіти ситуацією про фінансовий стан клієнта та мінімізувати ризики. Але такі штрафи ніхто не вводить ". "Я ніколи не чув, щоб якийсь банк виставляв такі штрафи підприємству по зарплатних проектах. Може, у них супервигідні умови за зарплатним проектом? Потрібно розбирати деталі", - зазначив директор київської філії Кредобанку Володимир Ставнюк.

За інформацією джерел, таким новим способом начальник запорізького обласного управління Ощадбанку Рита Магулевская вирішила підвищити прибутковість установи та забезпечити повернення кредитної лінії, виданої міським теплоцентраль. Голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Пеклушенко ще в листопаді провів апаратну нараду, присвячену обговоренню проблем обласної філії Ощадбанку. До минулого року зарплатні проекти комунальних компаній в основному обслуговували місцеві кредитні установи, зокрема Індустріалбанк. Зараз всі банки акцентують увагу на обслуговуванні зарплатних проектів, оскільки залишки на поточних рахунках корпоративних клієнтів забезпечують їм необхідний рівень ліквідності. Тому банки надають клієнтам максимально вигідні умови.

У головному офісі Ощадбанку стверджують, що "в цілому банк не використовує таку практику, і даний варіант угоди міг бути одиничним винятком із правила". "Наша політика - партнерські взаємини з підприємством і його співробітниками", - стверджує заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн.