ua en ru

Запорізька облпрокуратура визнала неефективність своєї роботи з охорони надр.

Прокуратура Запорізької області визнала неефективність роботи значної частини своїх співробітників в галузі охорони і раціонального використання надр. Про це заявив перший заступник прокурора Запорізької обл. Віктор Занфіров у ході засідання колегії обласної прокуратури із питань дотримання законодавства з охорони і раціонального використання надр у діяльності органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, державного контролю і суб'єктів господарювання, передає кореспондент РБК-Україна.

"Велика частина прокурорів зайняла позицію спостерігачів у процесі контролю за суб'єктами, які користуються надрами, поки з порушниками розбиралися органи місцевого самоврядування і державного контролю", - заявив він. Колегія вказала на недостатньо глибоке вивчення прокурорами дотримання правил безпеки під час розробки родовищ, виконання умов, указаних у ліцензіях, наявності документів на землю. Проте які саме заходи було вжито щодо співробітників, які працюють з низькою ефективністю, в обласній прокуратурі Запоріжжя не повідомили.

На цьому фоні рівень злочинності у сфері користування надрами залишається стабільно високим, відзначає начальник управління із захисту інтересів держави і громадян Андрій Жовнер. Із початку 2009 р. з даного питання було порушено 12 кримінальних справ, з яких 6 спрямовано до суду. До адміністративної відповідальності притягнуто 50 фізичних осіб, до бюджету надійшло більше 1 млн грн.

Водночас основною причиною незадовільного контролю над користувачами надр В.Занфіров назвав слабку координацію роботи всіх відповідальних структур. Так, Державна екологічна інспекція в Запорізькій обл. за 2008-2009 рр. не надала до прокуратури жодного якісного матеріалу про порушення законодавства про надра.