ua en ru

Запаси металопрокату в українських портах досягли максимуму за останні 5 років

У портах України в грудні 2013 збільшилася кількість металопрокату на 27% до 2245 тис. т порівняно з кінцем листопада. Про це йдеться в щомісячному дослідженні ринку сталі, проведеному ДП "Укрпромзовнішекспертиза".

У портах України в грудні 2013 збільшилася кількість металопрокату на 27% до 2245 тис. т порівняно з кінцем листопада. Про це йдеться в щомісячному дослідженні ринку сталі, проведеному ДП "Укрпромзовнішекспертиза".

Збільшення запасів пов'язано з нарощуванням виробництва в грудні в умовах зниження попиту на зовнішніх ринках. Обсяги запасів українського прокату зросли на 31% до 1655 тис. т - це максимум з 2009 року.

У сегменті довгого прокату запаси українського прокату зросли на 130 тис. т, що супроводжувалося в цілому горизонтальною ціновою динамікою протягом місяця. "Спад торгівлі обумовлювався вкрай обережною закупівельною політикою трейдерів і кінцевих споживачів. Так, покупці, на відміну від попередніх років, зайняли жорстку позицію на ринку, відмовляючись приймати на себе ризики нарощування складів у кінці фінансового року", - коментує заступник начальника аналітичного відділу УПЕ Павло Перконос.

Щодо плоского прокату зростання запасів виявилося ще більш істотним - близько 260 тис. т. В умовах домінуючих тенденцій збільшення цін на регіональних ринках, виробникам з СНД ще на початку місяця вдалося реалізувати приріст цін на ринку Туреччини на 10-15 $/т. З третьої декади грудня активність на ринках різко знизилася. Однак вже у другій половині січня постачальники з СНД мають намір вийти на ринок з пропозицією продукції лютневого виробництва за більш високими цінами.

За прогнозами УПЕ, в сегменті плоского прокату ціни продовжать зростання в січні-березні. "У січні трейдери будуть продовжувати поповнювати запаси в очікуванні сезонного збільшення попиту кінцевих споживачів у весняний період. Крім того, контрактні ціни на бразильське залізорудну сировину, частково використовується в країнах Європи і в Туреччині, зростуть у 1 кварталі 2014 року, що призведе до зростання собівартості. Ці фактори будуть штовхати ціни вгору і в лютому-березні", - аргументує Перконос.

У той же час вагомими чинниками, стримуючими масштаби зростання в найближчі місяці, залишаться різко збільшені запаси продукції в українських портах, а також знову збільшений тиск на світові ціни з боку китайських постачальників, що пропонують свою продукцію за конкурентними цінами.