ua en ru

Запас паливних родовищ в Україні становить понад 9,3 млрд тонн, - "Надра України"

Запас паливних родовищ в Україні становить понад 9,3 млрд тонн, - "Надра України" Фото: Ярослав Климович

Причина падіння видобутку газу в Україні полягає в тому, що увесь видобуток функціонує завдяки активній роботі геологічної галузі в 70-90-ті роки

Запас паливних родовищ в Україні становить понад 9,3 млрд тонн. Про це в інтерв'ю УНІАН розповів голова правління Національної акціонерної компанії "Надра України" Ярослав Климович.

"На сьогоднішній день в Україні виявлено 407 родовищ вуглеводнів. Сучасний стан вуглеводневого потенціалу України оцінюється у 9,32 мільярда тон умовного палива, об'єми виробленості запасів нафти, газу і конденсату в межах України становлять 5,7 мільярда тон. Ресурсний потенціал України досі значний", - повідомив він.

Разом з тим, Климович пояснив, що причина падіння видобутку газу в Україні полягає в тому, що увесь видобуток, який сьогодні є в нашій державі, функціонує завдяки активній роботі геологічної галузі в 70-90-ті роки, яка зараз вона фактично не працює.

"Останні роки в "Надра України" інтереси були інші. До 2006 року НАК "Надра України" видобувала близько 0,5 мільярда кубометрів газу. З 2012-2013 року і на сьогодні у нас видобутку фактично немає. Лише у дочірнього підприємства "Західукргеологія" залишився незначний видобуток у спільній діяльності", - сказав Климович.

Також він зазначив, що "Надра України" провела глибокий аналіз ліквідованих або законсервованих свердловин, які колись були пробурені дочірніми підприємствами компанії, але не використовувалися, бо в 80-ті чи 90-ті роки вважалися нерентабельними.

"Наша ідея полягає в чому? Є свердловини, які можна відремонтувати за невелику ціну і отримати на них продукцію. Якщо порівняти, капітальний ремонт може коштувати 10 мільйонів гривень, а пробурити глибоку свердловину на 5 тис. метрів, це - 10 мільйонів доларів. Різниця очевидна. А таких свердловин у нас близько 190. Ми хочемо показати їх потенціал з прогнозними дебітами для обґрунтування економічної доцільності даної пропозиції", - пояснив Климович.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що запаси газу в ПСГ України збільшилися на 0,12% - до 14,880 млрд куб. м.