ua en ru

Західні кредитори відмовили Україні в списанні боргів

Західні кредитори відмовили Україні в списанні боргів Міністр фінансів України Наталія Яресько

П'ять найбільших власників облігацій України, які надали країні 10 млрд дол. в борг, в даний час розробляють план реструктуризації, який не передбачає скорочення боргу. Про це повідомляє Bloomberg.

У той же час уряд України намагається змінити умови надання кредитів країні. Комітет реструктуризації боргу пропонує інший варіант вирішення проблеми і розробляє план, який дозволить "забезпечити Україну необхідної фінансової ліквідністю". Україні необхідно досягти угоди з кредиторами до кінця травня, щоб отримати наступний транш від МВФ.

"Звичайно, кредитори будуть намагатися досягти угоди з урядом України без істотного зниження самого боргу, але насправді навряд чи це у них вийде. Зовнішній борг України по відношенню до ВВП і так вже зашкалює, а економічні показники падають", - повідомив глава департаменту ринків компанії Rogge Global Partners PLC Майкл Ганске.

Нагадаємо, 11 березня рада директорів Міжнародного валютного фонду схвалила чотирирічну програму фінансової допомоги Україні в розмірі 17,5 млрд дол. Одна з ключових умов МВФ для надання кредиту - підвищення тарифів на газ і тепло для населення до ринкового рівня.

18 березня Україна почала переговори про реструктуризацію зовнішнього боргу, в результаті яких планується отримати 15,3 млрд дол., що є однією з умов отримання від МВФ та інших донорів більш великомасштабного пакету фінансування в розмірі 40 млрд дол. Росія є власником єврооблігацій на суму 3 млрд дол., термін погашення яких настає в цьому році.

Відзначимо, 4 квітня Кабінет міністрів України затвердив перелік єврооблігацій для реструктуризації.