ua en ru

Захід пообіцяв "жорстку реакцію" на зрив перемир'я на Донбасі

Західні держави домовилися, що у разі зриву мінських домовленостей про припинення вогню на південному сході України піде "жорстка реакція". Про це йдеться в повідомленні Єлисейського палацу за підсумками переговорів європейських лідерів з американським Президентом Бараком Обамою, в ході яких обговорювалася ситуація на Україні.

У переговорах, які відбувалися у форматі відеоконференції, брали участь Президент США Барак Обама, голова Європейської ради Дональд Туск, а також Президент Франції Франсуа Олланд, прем'єр Великобританії Девід Кемерон, глава уряду Італії Маттео Ренці і канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Всі учасники бесіди висловилися за підтримку комплексу заходів, прийнятих в Мінську 12 лютого і зазначили, що це єдиний шлях до врегулювання ситуації на Україні.

"Вони (учасники переговорів) прийшли до висновку, що в разі істотного зриву процесу імплементації заходів, прийнятих в Мінську, має бути жорстка реакція міжнародного співтовариства", - сказано в повідомленні.

Сторони відзначили необхідність повного відводу сторонами конфлікту важкого озброєння від лінії розмежування і дотримання режиму припинення вогню.

Як передає Reuters, уряд Німеччини у свою чергу заявив, що західні держави погодилися з тим, що санкції проти Росії можуть бути скасовані тільки в разі повного виконання мінських домовленостей.

Нагадаємо, раніше Обама заявив, що Захід продовжить чинити тиск на Росію до тих пір, поки Росія повністю не виконає взятих на себе зобов'язань.

Як відомо, Обама і голова Європейської ради 9 березня у Вашингтоні обговорять ситуацію в Україні.