ua en ru

У заступника голови Служби зовнішньої розвідки виявили нерухомість на 200 млн гривень

У заступника голови Служби зовнішньої розвідки виявили нерухомість на 200 млн гривень Фото: Сергій Семочко (semochko.net)

Журналісти з'ясували, що сім'я топ-чиновника СБУ має російське громадянство

Перший заступник голови Служби зовнішньої розвідки Сергій Семочко володіє нерухомістю на понад 200 млн гривень, а члени його сім'ї мають російське громадянство й періодично відвідують окупований Крим. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на розслідування для програми "Наші Гроші з Денисом Бігусом".

Зокрема, журналісти встановили, що Семочко їздить на Land Cruiser, зареєстрованому на неіснуючу людину. Цей автомобіль щоранку приїжджає забирати пасажира в закрите котеджне містечко у Конча-Заспі. Будинок на 333 квадратних метра офіційно придбала Тетяна Лисенко, в Козині є ще два величезні будинки, нещодавно оформлених на її дочку.

У ході розслідування журналісти прийшли до висновку, що Лисенко доводиться дружиною (офіційною чи неофіційною) Семочку, а Анастасія Лисенко, на яку записано два будинки, перебуває з ним у родинних стосунках. Вона в Конча-Заспі взимку 2017 року придбала будинок, який раніше оцінювався в 2 млн доларів. Однак у січні 2017 року вона також придбала маєток майже на 700 квадратних метрів. Крім того, в соцмережах вона виставляла фото з вертольотом на винзаводі "Шабо" під Одесою. Переліт до Києва оцінюється в 4-6 тис. доларів.

Як випливає з розслідування, три будинки в Козині обійшлися Семочку близько 8 млн доларів. Однак аналіз доходів його сім'ї говорить про відсутність легального джерела таких доходів.

Судячи з фото з соцмереж, сім'я постійно їздить до анексованого Криму. Журналісти також перевірили достовірність копій російських паспортів родичів Семочко і з'ясували, що всього в Криму зареєстровано 8 його родичів з подвійним громадянством. На запит програми він заявив, що родинні зв'язки є конфіденційною інформацією. Семочко також не пояснив походження майна.

Відзначимо, розслідування побудовано навколо ситуації, в якій СБУ через відкати фактично зупинила закупівлю препаратів для гемодіалізу. В результаті кризу із закупівлею препаратів не пережили 200 пацієнтів. Журналісти припускають, що Семочко міг отримувати гроші за так зване "кришування" фармацевтичних компаній.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) підготувало першого заступника голови СБУ Павлу Демчині підозру в незаконному збагаченні.

Розслідування щодо нього почалося в березні 2017 року. Справу було відкрито на підставі матеріалів журналістських розслідувань. Журналісти, зокрема, з'ясували, що він приховує елітну нерухомість.