ua en ru

Нова заступник голови МОЗ з питань євроінтеграції назвала пріоритети своєї роботи

Нова заступник голови МОЗ з питань євроінтеграції назвала пріоритети своєї роботи Фото: Ольга Стефанишина (facebook.com-patients.org.ua)

Сьогодні Кабмін призначив Стефанішину заступником міністра охорони здоров'я України з питань євроінтеграції

Новопризначена заступник міністра охорони здоров'я з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина розповіла, які вона буде виконувати обов'язки на цій посаді. Про це вона повідомила РБК-Україна.

Стефанішина розповіла, що, в першу чергу, на цій посаді вона буде займатися реформою державних закупівель ліків, а також координацією міжнародних закупівель медикаментів.

"Ми розуміємо, що механізм закупівель через міжнародні організації не є вічним, хоча є дуже ефективним. У найближчий рік Україна повинна створити свою систему закупівель ліків. Кабмін вже затвердив концепцію створення агентства, яке буде займатися придбанням препаратів при МОЗ. Але воно не буде закуповувати ліки за всіма програмами, за якими зараз вони здійснюються міжнародними організаціями. Частина медикаментів перейдуть до програми реімбурсації (повної або часткової компенсації цін з держбюджету, - ред.). Моїм завданням буде визначення які ліки необхідно залишити за закупівельними агентством, а які передати в механізм реімбурсації, а також як це буде співвідноситися із загальною реформі охорони здоров'я", - розповіла Стефанішина.

Також вона повідомила, що буде займатися координацією роботи Міністерства щодо дотримання Україною основних вимог угоди про асоціацію з ЄС у сфері охорони здоров'я.

"Ця координація буде полягати в розробці необхідних законопроектів та підзаконних нормативно-правових актів", - сказала Стефанішина.

На питання про те, хто запропонував посаду заступника міністра, Стефанішина відповіла, що пропозиція надійшла від виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я Уляни Супрун.

"До цього я півроку був її радником. Я вже півроку перебуваю в МОЗ, де допомагаю реалізовувати реформу держзакупівель. Тому для мене не є новим ця діяльність. Я вже дуже добре знайома з МОЗ зсередини", - сказала вона.

Разом з тим на питання про те, чи було яке-небудь протидія її призначенням, Стефанишина відповіла, що їй про це нічого невідомо. "Я знаю, що подача документів була приблизно місяць тому. Весь цей час йшла спецперевірка", - сказала вона.

Нагадаємо, сьогодні, 11 січня, Кабінет міністрів України призначив Ольгу Стефанішину заступником міністра охорони здоров'я України з питань європейської інтеграції. Про це сьогодні повідомила в. о. голови МОЗ Уляна Супрун.