ua en ru

Заступник глави Мінфіну РФ: БРІКС не може надати допомогу країнам єврозони

Заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак заявив, що країни БРІКС (об'єднання країн з економікою, що розвивається, куди входять Росія, Китай, Бразилія, Індія і ПАР) не можуть надати допомогу країнам єврозони, які зіткнулися з важкими наслідками фінансової кризи, передає Reuters.

Заступник голови російського Мінфіну додав, що в подібній допомозі в даний момент відсутня необхідність.

"Це неможливо, я в цьому абсолютно впевнений. Внутрішні процедури нашої держави не дозволяють це зробити. У нас немає для цього відповідного механізму, як втім немає його у Китаю та Індії", - сказав Сторчак в кулуарах зустрічі представників Міжнародного Валютного Фонду (МВФ) і Світового Банку у Вашингтоні.

Сторчак додав, що окремі члени БРІКС можуть надати допомогу тим або іншим окремо взятим державам.

Раніше глави міністерств фінансів країн БРІКС розповсюдили заяву, в якій говорилося, що держави блоку готові допомогти стабілізувати світову економіку через МВФ та інші фінансові інститути. При цьому глави Мінфінів країн БРІКС не уточнили, як саме вони збираються допомагати МВФ долати наслідки економічної кризи. Повідомлялося, що Бразилія висловлювала пропозицію про прямої економічної допомоги деяким країнам Європи, проте, як повідомив журналістам міністр фінансів ПАР Правін Гордхан, поки ця ідея іншими учасниками БРІКС не обговорювалася.

Крім того, глави Мінфінів держав БРІКС закликали країни G20 почати "оперативні і рішучі дії", спрямовані на пом'якшення боргової кризи в єврозоні, так само, як це було зроблено в 2008 р.