ua en ru

ЗАлК припинив виробництво первинного алюмінію

На Запорізькому алюмінієвому комбінаті (ЗАлК) 26 квітня була зупинена остання з чотирьох серій електролізного виробництва. Про це виданню "Комерсант-Україна" повідомили в прес-службі підприємства

У прес-службі "Русала" пояснили, що головна причина припинення виробництва первинного алюмінію - відсутність диференційованих тарифів на електроенергію, витрати на яку становлять 45,5% собівартості продукції. За даними компанії, збитки комбінату за період з 2008 по 2010 рік досягли 140 млн дол.
Повністю зупиняти ЗАлК у "Русалі" не мають наміру. "На поточному тижні з волгоградського заводу "Русала" надійшла перша партія алюмінієвих чушок для виготовлення прокату на потужностях ЗАлКу", - розповіли в прес-службі комбінату. Таким чином, на ЗАлКу розраховують випускати 15-20 тис. т прокату на рік.
У майбутньому робота електролізних потужностей може бути відновлена, повідомляють у прес-службі ЗАлК. В "Русалі" заявляють, що відновлення виробництва буде можливо лише в разі введення диференційованих тарифів на електроенергію.
"Запорізький алюмінієвий комбінат" ("ЗАлК") - єдиний в Україні виробник первинного алюмінію, приблизна потужність 100 тис. т на рік. Підконтрольний компанії "Русал" Олега Дерипаски. З 2005 р. керівництво підприємства періодично заявляло про можливість зупинки комбінату зважаючи на нерентабельність виробництва при існуючих тарифах на електроенергію.