ua en ru

Закупівельні ціни на молоко в Україні знизилися до 3,70 грн/кг, - УКАБ

Закупівельні ціни на молоко в Україні знизилися до 3,70 грн/кг.

Закупівельні ціни на молоко в Україні знизилися до 3,70 грн/кг. Про це повідомляє прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

"Після заборони Росії на експорт сирів ряду українських підприємств закупівельні ціни на молоко протягом останніх двох тижнів почали стрімко падати. Якщо до заборони молоко вищого сорту сільськогосподарських підприємств закуповували за ціною 4,20-4,70 грн/кг, то зараз ціни опустилися до 3,70-4,20 грн за кілограм", - йдеться в повідомленні.

Найбільше постраждали сільськогосподарські підприємства, які реалізовували молоко на переробні підприємства, які здійснюють експорт сирів у РФ. Після заборони переробники знизили закупівельні ціни на 0,50-0,80 грн/кг. Найбільш складна ситуація спостерігається в північних регіонах України, де молокопереробні підприємства не тільки знизили ціну, але і значно скоротили обсяги закупівлі молока. Таким чином, виробники молока зіткнулися з реальною проблемою збуту своєї продукції. Крім цього, зараз спостерігається сезонне зростання виробництва молока, а це ще більше ускладнює ситуацію. Враховуючи зростання цін на ресурси та зниження закупівельних цін на молоко, молочні господарства можуть перейти в категорію збиткових, скорочуючи поголів'я корів.

Складна ситуація на ринку молока в Україні загострюється ще й внаслідок скорочення внутрішнього споживання молочної продукції. Це пояснюється зупинкою росту реальних доходів населення та переходом на режим економії. Зараз спостерігається зниження споживання молочних продуктів преміум-сегмента, споживачі все частіше віддають перевагу дешевій продукції або купують молочну продукцію в меншій кількості.