ua en ru

Закупівля вугілля марки "Г" в США може знищити українські шахти, - Волинець

Закупівля вугілля марки "Г" в США може знищити українські шахти, - Волинець

Він вважає, що покупка за кордоном дорогого вугілля марки "Г" позбавлена сенсу

Голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець розкритикував плани Кабінету міністрів імпортувати з США не тільки антрацит, але і 500 тис. тонн вугілля газової групи. Про це він написав на свій сторінці в мережі Facebook.

"Вчора на засіданні Енергетичного штабу під керівництвом віце-прем'єр-міністра Володимира Кістіона, було вирішено дозволити ПАТ "Центренерго" закупити 500 000 тонн вугілля марки Г у Сполучених Штатах Америки. Ціна 1 тонни імпортного палива без доставки імовірно складе 105-106 доларів США. Коли ж до цього додати вартість перевезення вугілля з порту до ТЕС, ціна зросте до 121-122 доларів США. Отже, у національній валюті (при нинішньому курсі) 1 тонна такого вугілля буде коштувати приблизно 3100 грн", - написав Волинець.

Він вважає, що покупка за кордоном дорогого вугілля марки Г позбавлена сенсу, оскільки він в достатку видобувається на українських шахтах.

"В той час, коли українські шахтарі змушені акціями протесту вибивати собі гроші на зарплату, уряд вирішує купувати в США тверде паливо, якого достатньо в Україні. Замість того, щоб розвивати вітчизняну вугільну галузь, українська влада фактично інвестує американську, купуючи там вугілля марки Г майже на 1000 грн дорожче. Замість того, щоб вкласти 500 млн грн у вітчизняну вугільну галузь, уряд вирішив заплатити закордонним шахтарям (1000 грн х 500 000 т). При цьому видобуток українського твердого палива штучно стримується. Оскільки вугілля марки Г на відміну від антрацитового не може довго зберігатися і починає горіти, перетворюючись на попіл", - пише він.

На думку Волинця, імпорт газового вугілля з США може призвести до занепаду вітчизняного вуглевидобутку і негативних соціальних наслідків.

"Наші шахтарі і далі будуть втрачати робочі місця і можливість працювати і годувати себе і свої сім'ї. Тому що Міністерство енергетики та вугільної промисловості планує закрити за три з чотирьох шахт ДП "Первомайськвугілля" та ВАТ "Лисичанськвугілля", ще три - в ДП "Мирноградуголь" (колишнє "Красноармійськвугілля") і чотири з семи - в ДП "Львіввугілля". Шахтарські міста будуть вимирати, а їхня інфраструктура і підприємства, пов'язані з рудниками, прийдуть у занепад. За дороге імпортне вугілля заплатять всі споживачі", - зазначив Волинець.

Раніше повідомлялося про підписання контрактів на закупівлю в США вугілля марки А (антрацит), що не видобувається на контрольованих територіях України. ПАТ "Центренерго" уклало з XCOAL Energy & Resources (США) контракт про постачання 700 тисяч тонн вугілля антрацитної групи до кінця 2017 року. Як повідомляли ЗМІ, ціна американського антрациту складе 113 доларів/тонна, що перевищує ціну з США, за якою здійснюють імпорт інші компанії.