ua en ru

Закупівля бурових установок була здійснена в інтересах оточення Януковича, - експерт

Закупівля бурових установок була здійснена в інтересах оточення Януковича, - експерт Фото: вишка (pixabay.com-Bru-nO)

"Сім’я Януковича" та екс-голова НБУ Сергій Арбузов мали безпосереднє відношення до скандальної закупівлі бурових установок для компанії "Чорноморнафтогаз". Янукович та Арбузов придумали історію із вишками та пов’язали її із тогочасним главою Міненерго Юрієм Бойком, що було відомо іще в 2011-2012 роках.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Спостережної Ради Інститут енергетичних стратегій Юрій Корольчук у коментарі на заяву генерального прокурора України Юрія Луценка щодо розслідування справи бурових установок.

"Найцікавіше, що і без Луценка було давно відомо – іще з 2011-2012 років. – "чиї" були насправді "вишки" і хто платив по рахунках. А всі інші красиві статті і сюжети – ну це, так би мовити, було справою техніки. І в енергетичному середовищі чудово знали про "януковичів" та "арбузових", які придумали історію з "вишками", - повідомив Корольчук.

Енергетичний експерт розповів як у 2012 році представники одного із посольств країни-члена НАТО також підтверджували, що закупівля бурових установок була ініційована оточенням Януковича та при його безпосередній участі.

"Згадую історію як особисто мене у далекому 2012 році один із послів немаленької європейської країни (члена НАТО) допитувався і не міг зрозуміти чому "вишки" назвали ім’ям Бойка, а всі оперативні дані (того ж таки посла) вказували на обростаючих тоді енергетичним "м’ясом і салом" людей із оточення Януковича", - сказав Корольчук.

Голова Спостережної Ради Інститут енергетичних стратегій Юрій Корольчук вважає, що після заяви генпрокурора Луценка про причетність Януковича і Арбузова справа закупівлі бурових установок буде завершена. "У справі закупівлі двох бурових установок "Чорноморнафтогазу", яка скандально тягнулася з 2011 року, практично поставлено крапку. Показово, що історична назва справи, яка отримала назву "вишки Бойка", тепер буде скорегована і в архівах ГПУ вона буде проходити як "вишки" Януковича, Арбузова, чи інших людей із довгого списку тих, хто отримав свою "долю", - говорить експерт.

На минулому тижні Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що згідно результатів розслідування закупівлі бурових установок незаконну вигоду отримали колишній президент Віктор Янукович і екс-глава НБУ Сергій Арбузов, які отримали 95 млн доларів. Також Луценка підтвердив, що екс-віце-прем'єр-міністр і нинішній глава "Опозиційного блоку" Юрій Бойко не отримував вигоду і не має відношення до незаконної схеми із закупівлі бурових установок. Ще понад 45 млн доларів незаконного збагачення отримали високопосадові співробітники "Нафтогазу України" і "Чорноморнафтогазу".