ua en ru

Закріплення за Рахунковою палатою функції контролю щодо виконання доходної частини бюджету - світова практика, - експерти

Закріплення за Рахунковою палатою функції контролю щодо виконання доходної частини бюджету є міжнародною практикою, вважають експерти.

«Парламент повинен прийняти цю норму, оскільки у нас є певні зобов'язання перед Євросоюзом. По Рахунковій палаті - це суто гармонізація українського законодавства з вимогами ЄС. Ми особливо ніколи не страждали, що у цього органу немає цих повноважень. Але оскільки, з одного боку, закріплення за Рахунковою палатою функцій наповнення бюджету - це світова практика, а з іншого - в рамках майбутнього підписання Угоди про Асоціацію, ми зобов'язані до травня виконати всі вимоги європейців, це потрібно зробити», - сказав доктор економічних наук, професор Олексій Плотніков.

За його словами, нові повноваження Рахункової палати не будуть дублюватися іншими органами, що відповідають за контроль за наповненням бюджету, зокрема, Податковою службою, Міністерством доходів і зборів та Міністерством фінансів.

Колишній заступник міністра економіки Володимир Рябошлик також виступив за розширення повноважень Рахункової палати. «В принципі, в рамках євроінтеграції ми повинні виконати цю вимогу ЄС, в цьому я нічого не бачу поганого. Тим більше, як я розумію, у світі поширена практика, коли Рахункова палата контролює не лише видаткову частину бюджету, а й наповнювальну», - зазначив експерт. На його думку, палата однією з перших завдань має стати контроль за раніше виведеними олігархами з України капіталами в офшори.

Нагадаємо, Верховна Рада має намір розглянути низку законопроектів про внесення змін до Конституції. Зокрема, розглядатимуться зміни, які передбачають розширення повноважень Рахункової палати по частині контролю не тільки видаткової, а й дохідної частини держбюджету.