ua en ru

Законопроект про вибори на окупованому Донбасі поки не розглядається, - Айвазовська

Законопроект про вибори на окупованому Донбасі поки не розглядається, - Айвазовська Фото: Ольга Айвазовська

У мінському форматі обговорюються модальності майбутнього законопроекту

Про конкретному законопроекті про вибори на окупованих територіях Донецької і Луганської областей в даний момент говорити рано. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповіла член політичної підгрупи мінської контактної групи по Донбасу Ольга Айвазовська.

"Про законопроекті не йдеться, нам ніхто не ставить вимог щодо дат. Всі попередні дати, які озвучувалися, призвели до того, що, по-перше, в Україні інформаційна паніка через те, що немає доступу до інформації, що відбувається там, що може бути написано в цьому законі, і що буде перед виборами. Ще одна причина, чому не ставляться дати - чітка позиція України - а безпека?" - зазначила Айвазовська.


При цьому вона підкреслила, що написання такого законопроекту не потребує значного часу.

"З досвіду можу сказати, що це пару днів роботи для 2-3-х якісних експертів. Але який сенс внесення будь-яких законодавчих ініціатив, поки не буде рішення і практичного застосування блоку безпеки?" - заявила представниця мінської групи.

Вона пояснила, що перед тим, як переходити до роботи над законопроектом, необхідно узгодити його модальності.

"Модальності - це рамки для дискусії про те, як може виглядати закон. Моя особиста і офіційна позиція в рамках політичної підгрупи - закон буде писати Верховна Рада, тобто народні депутати або ті, хто має право на законодавчу ініціативу, - зазначила Айвазовська. - Я знаю, що є концепція, і про це заявляв президент на прес-конференції на початку червня. І ця концепція близька до позиції, яку займає мінська політична підгрупа. Це пропорційна виборча система, роль ЦВК, безпека друку бюлетенів, доступ медіа тощо. Не бачачи концепції, я сама запропонувала кілька ідей, які є логічними з точки зору організації таких виборів".

Нагадаємо, раніше заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і тимчасово переміщених осіб Георгій Лою заявив, що президент Росії Володимир Путін має намір повернути Україні окупований Донбас, але на своїх умовах.