ua en ru

Законопроект про викиди не здатний модернізувати промисловість за 4 роки, - економіст

Законопроект про викиди не здатний модернізувати промисловість за 4 роки, - економіст Фото: модернізувати промисловість за 4 роки нереально (Віталій Носач, РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Передбачені законопроектом про зниження викидів (№4197) терміни проведення екомодернізації нереалістичн. Промисловість не має коштів на модернізацію, а Україна зіткнулася з відтоком інвестицій.

Про це заявив експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін.

"Нічого не можна зробити без грошей. За минулий рік прямі іноземні інвестиції зменшились практично на 900 млн доларів. Напевно, цей рік нас чекає приблизно з такими самими результатами. Очікувати, що незрозуміло хто буде вкладатися в нашу промисловість і модернізувати її - нереально", - сказав Пендзін.

За його словами, провести екомодернізацію підприємств за чотири роки, як це передбачається в законопроекті про зниження промислових викидів, українська промисловість не зможе.

Експерт вважає, що якщо законопроєкт буде ухвалений в поточній редакції, він просто не буде виконуватись через свою відірваність від реального стану економіки.

"Я вам можу назвати десятки законодавчих актів, які прийняті і які, не маючи фінансування, не виконуються жодним чином. Це буде наступний приклад: якщо проєкт буде прийнятий і підписаний президентом, він не буде виконуватися", - пояснив Пендзін.