ua en ru

Законопроект про статус кримськотатарського народу внесуть в Раду найближчим часом, - АПУ

Законопроект про статус кримськотатарського народу внесуть в Раду найближчим часом, - АПУ Фото: уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Рефат Чубаров

Робоча комісія на чолі з головою Меджлісу Рефатом Чубаровим розробила законопроект "Про статус кримськотатарського народу". Про це заявив завідувач відділом забезпечення діяльності уповноваженого Президента України у справах кримськотатарського народу Арсен Жумадилов, передає кореспондент РБК-Україна.

Документ повинен потрапити в парламент протягом декількох тижнів.

За словами Жумадилова, прийняття цього законопроекту інтегрує представницьких органів кримськотатарського народу в вертикаль офіційної влади України.

"Ми де-факто визнаємо і регулюємо те, що де-факто є у кримськотатарського народу, а саме, його представницькі органи - Курултай і Меджліс. І ми вбудовуємо ці органи у всю вертикаль державної влади, починаючи від Верховної Ради України та місцевих рад в Автономній республіці Крим", - підкреслив він.

Також уповноважений зазначив, що в документі йдеться про самоврядування кримськотатарського народу.

"Це те, що кримськотатарський народ вже давно робить, але воно не було врегульовано і де-юре це не визнавалося. Це значить, взяти на себе відповідальність за ті сфери суспільного життя, які не стосуються інших представників національних груп", - зазначив Жумадилов.

У законопроекті також передбачено, що питання розміщення військових баз в Криму повинен узгоджуватися з кримськотатарським народом.

"Це було б те, що могло б створити певні труднощі для окупантів з Росії в аргументації та обґрунтування своїх дій у Криму. Тому кримськотатарський народ завжди був проти розміщення військової бази в Севастополі", - заявив Жумадилов.

У той же час, за його словами, документ не регулює статус АР Крим. "Це питання Конституції України. І це, ми сподіваємося, буде враховано під час роботи Конституційної комісії", - підкреслив заввідділом уповноваженого у справах кримськотатарського народу.

20 березня 2014 року Україна приєдналася до Декларації ООН про права корінних народів. Парламент прийняв постанову, якою кримські татари були визнані корінним народом.

Нагадаємо, Рефат Чубаров виступає за створення кримських СБУ та МВС на материковій Україні.