ua en ru

Законопроект ПР дозволить жителям Донбасу уникнути штрафів за несвоєчасну оплату послуг ЖКГ, - нардеп

Прийняття у вівторок, 2 вересня, Верховною Радою законопроекту № 4188а "Про мораторій на примусову реалізацію житла, примусове відключення від мереж житлово-комунальних послуг, заборону нарахування та стягнення пені та інших штрафних санкцій у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги громадянами, які проживають на територіях проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській" дозволить вирішити більшість проблем жителів Донбасу в житлово-комунальній сфері. Про це заявив автор відповідної законодавчої ініціативи, член парламентської фракції Партії регіонів Микола Левченко.

"Сьогодні в Донецькій і Луганській областях, де ведуться бойові дії, припинена робота низки промислових підприємств, що не виплачуються заробітні плати і пенсії. Десятки тисяч сімей покинули свої будинки. Частину житла кинуто, ще частина зруйновано. Однак, незважаючи на це, продовжують нараховуватися комунальні платежі, на які, в свою чергу, нараховуються пеня і штрафи", - зазначив Левченко.

"Крім того, комунальні підприємства мають право відключати ці будинки від енергії. А адже попереду - зима. Так само до цих пір існує процедура відчуження майна через суд у зв'язку з заборгованостями, пенею і штрафами", - додав нардеп.

За його словами, в цій непростій ситуації уряд повело себе абсолютно безвідповідально.

"З одного боку, затримується виплата заробітних плат і пенсій в зоні проведення АТО, з іншого боку, уряд не вніс на розгляд Верховної Ради законопроект, який би регулював перераховані мною проблеми", - сказав він.

Політик зазначив, що даний законопроект вирішує всі названі проблеми. "Таким чином, жителі Донбасу захищені від нарахування пені та штрафів. Вони захищені від відключень енергії. А ті, хто тимчасово покинули свої будинки, захищені від подачі в суд на відчуження майна", - підкреслив Левченко.