ua en ru

Законопроект про підвищення конкуренції на аптечному ринку підвищить доступність ліків, - нардеп

Законопроект про підвищення конкуренції на аптечному ринку підвищить доступність ліків, - нардеп Фото: Ірина Сисоєнко (facebook.com irina.sysoenko)

На думку Сисоєнко, законопроект повністю відображає інтереси пацієнтів

Законопроект про підвищення конкуренції на аптечному ринку ( №8591) повністю відображає інтереси пацієнтів і покликаний підвищити якість і доступність ліків. Таку думку висловила заступник голови комітету охорони здоров'я, депутат Верховної ради Ірина Сисоєнко в ході обговорення законопроекту, повідомляють "Українські новини".

Як повідомляється, в ході обговорення законопроекту, Сисоєнко заявила, що сьогоднішня модель функціонування аптечного ринку орієнтована на комерційний інтерес та отримання надприбутків власниками аптечного бізнесу.

"В цих поточних умовах, відвідуючи аптеку, людина стає заручником того, що їй пропонують не ті лікарські засоби, які є для неї найбільш ефективними і доступними за ціною, а ті, які є привабливими і вигідними з комерційної точки зору при продажі конкретного аптечного пункту", - вважає Сисоєнко.

Крім того, Сисоєнко додалала, що фармацевтичні та аптечні заклади, які займаються роздрібною торгівлею згідно з чинним законодавством не належать до установ охорони здоров'я, і тому повинні нести таку ж відповідальність за життя та здоров'я пацієнтів.

Наголошується, що розроблений законопроект встановлює нові правила, які не дозволять прихованим аптечним монополіям отримувати надприбутки при продажі ліків, а так само встановлює норми, які покликані поліпшити цінову та фізичну доступність ліків для українців.

Як повідомляє "5 канал", заступник глави МОЗ Роман Ілик заявив, що Міністерство охорони здоров'я готове підтримувати дану законодавчу ініціативу, внісши свої правки після прийняття законопроекту в першому читанні.