ua en ru

В Україні законопроект про захист кредиторів фрагментарно покращить ситуацію на ринку, - експерт

Законопроект про захист кредиторів фрагментарно покращить ситуацію на ринку. Таку думку в ході фінансового круглого столу висловив голова правління "Райффайзен банк Аваль" Володимир Лавренчук, передає кореспондент РБК-Україна.
"На думку наших юристів, він (законопроект "Про внесення змін до деяких законів України (щодо захисту прав кредиторів та споживачів фінансових послуг)") не стане перешкодою, він покращить юридичні умови, але це фрагментарні покращення. Це не є системні покращення, якого очікує ринок", - повідомив В. Лавренчук.
За словами В.Лавренчука, у сфері залишається ряд невирішених питань.
"Цей аспект податковий, обліковий, коли банки в результаті облікових правил не можуть списати або закрити борг... В результаті все стає складнішим, ніж воно мало бути... Фактор відсутності довгих грошей, фактор відсутності стабільності вкладів - він є блокуючий фактор. Треба нам кредитувати в гривні? Треба. Навіть в цьому законопроекті прописано, що валютних кредитів для населення не буде. Це спірне питання, я би радив так радикально не формулювати, тому що непередбачувані події і з гривнею теж, стосовно того як швидко гривня може стати довгостроковою", - заявив експерт.
"За відсутності цих норм в законопроекті, я би назвав цей законопроект в цілому позитивним, але фрагментарним", - резюмував В.Лавренчук.
"Революційних змін не вносилося, у нас вже сформоване законодавство, яке регулює правовідносини у сфері кредитування... Мова йде зараз про певні удосконалення нашого законодавства, які пов'язане з практикою застосування цих законів", - наголосив директор юридичного департаменту НБУ Віктор Новіков.