ua en ru

Законопроект про введення надзвичайного стану в енергетиці може стати підставою для зростання корупції, - експерт

Норми законопроекту про введення надзвичайного стану в енергетиці є сумнівними. Про це заявив голова комітету Верховної ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією (партія "Удар") Віктор Чумак.

"Цим законом одній людині - міністру енергетики та вугільної промисловості віддається вся безумовна влада. По суті Міненерговугілля може на будь-якій підставі, навіть з-за непоступившей в Україну однієї тонни російського вугілля, в будь-який момент обмежити постачання газу та електроенергії кому завгодно. Все це може стати підставою для колосальної корупції та правопорушень", - вважає Чумак.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроекти про НП на енергетичному ринку. Проект набрав 237 і 229 голосів відповідно при мінімумі 226 голосів. Законопроект про НП в енергетиці дозволяє Міненерговугілля повністю в ручному режимі керувати Теком, в тому числі відключати газ і електроенергію промисловим споживачам, примушувати незалежні газовидобувні компанії продавати газ "Нафтогазу" і відбирати російський газ з транзитного потоку.

Напередодні прийняття законопроекту комітет Верховної ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією визнав його таким, що створює умови для корупції.