ua en ru

Законопроект про реструктуризацію валютних кредитів у гривневі розділяє фінвідповідальність між державою, банками та фізособами, - голова НБУ

Законопроект про реструктуризацію валютних кредитів у гривневі розділяє фінансову відповідальність між державою, банками та фізичними особами.

Законопроект про реструктуризацію валютних кредитів у гривневі розділяє фінансову відповідальність між державою, банками та фізичними особами. Про це повідомила голова Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарева.

"Не слід забувати про непросту фінансову і економічну ситуацію, що наразі склалася у країні. Пропонований вищезазначеним законопроектом механізм розподіляє фінансову відповідальність між державою (шляхом внесення змін до Податкового кодексу України), банками та фізичними особами-позичальниками, що, на думку регулятора, є компромісним варіантом", - зазначила Гонтарева.

На думку голови НБУ, положення, що лягли в основу вищезазначеного законопроекту, загалом відповідають принципам соціальної відповідальності держави та бізнесу, верховенства права та справедливого захисту споживачів фінансових послуг.

Нагадаємо, 3 липня 2014 р. Верховна Рада України підтримала у першому читанні законопроект № 4185а-2, "Про реструктуризацію кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну валюту України - гривню".

Законопроект передбачає, що реструктуризації підлягають зобов'язання за кредитом в іноземній валюті, що відповідає сукупності таких ознак:

- кредит було отримано споживачем у розумінні закону України "Про захист прав споживачів";

- кредит було отримано на придбання житлової нерухомості або майнових прав на житлову нерухомість для власного проживання, яке є єдиним житлом фізичної особи та/або його сім'ї, та забезпечений цією нерухомістю або цими майновими правами;

- загальна сума несплачених зобов'язань за кредитом не перевищує 1 млн. гривень за офіційним курсом гривні до іноземних валют станом на 01.01.2014.

- відсутність заборгованості за кредитом станом на 01.01.2014 або її погашення до моменту реструктуризації.

Законопроектом також передбачається погашення зобов'язань за кредитом в іноземній валюті, забезпеченим іпотекою за рахунок передачі позичальником предмета іпотеки іпотекодержателю (банку). Така передача є підставою для припинення зобов'язань за кредитом, у тому числі якщо вартість предмета іпотеки є недостатньою для повного задоволення зобов'язань.