ua en ru

Законопроект, спрямований на посилення повноважень ДКЦПФР, потребує доробок, - юрист

Законопроект «Про внесення змін в деякі законодавчі акти України відносно посилення контролю Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку» має декілька недоліків та демонструє недостатньо високий рівень законодавчої техніки при підготовці документу. Таку думку висловив адвокат, партнер юридичної фірми «Гвоздій та Оберкович» Сергій Оберкович.
«Чого варта лише доопрацьована процедура узгодження устава особи, яка має намір здійснювати професійну діяльність на фондовому ринку... Наприклад, від заявника пропонується вимагати документи, які підтверджують наявність у нього власних коштів на формування уставного капіталу майбутнього учасника ринку. І одночасно заявник повинен надати докази повної уплати такого взносу до уставного капіталу. Також пропонується покласти обов`язок на учасників ТОВ повністю оплатити уставний капітал до проведення установчих зборів. При цьому внесення відповідних змін до Громадянського кодексу, який покладає на засновників обов`язок до моменту державної реєстрації ТОВ оплатити не менш 50% суми власних вкладів, законопроектов не передбачається», - наголосив С.Оберкович.
Адвокат також вказує на те, що запропоновані документом терміни узгодження устава та видачі ліцензії також викликають занепокоєння. «Мова йде про шість місяців за умови включення до структури власності заявника нерезидентів та наявності у регулятора сумнівів відносно інформації, викладеної в документах», - пояснив адвокат. Він вважає, що інвестору буде вкрай складно пояснити, чому перевірка документів займає так багато часу.
С.Оберкович вважає, що законопроект містить декілька оціночних категорій, трактування яких буде виключною прерогативою ДКЦПФР. «Наприклад, приймати рішення про відповідність учасника фондового ринку таким узагальненим термінам, як бездоганність ділової репутації та прозорість структури власності заявника», - наголосив юрист. Він додав, що це не єдині недоліки законопроекту, який вимагає суттєвої доробки.