ua en ru

Законопроект про блокування сайтів не планується допрацьовувати, - нардеп

Законопроект про блокування сайтів не планується допрацьовувати, - нардеп Фото: Іван Вінник (УНІАН)

Рада не підтримає навіть допрацьований законопроект, вважає співавтор документа

Законопроект № 6688 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері" (про блокування сайтів, - ред.) не планується допрацьовувати. Про це у коментарі РБК-Україна повідомив секретар комітету Верховної ради з питань Нацбезпеки, автор документа, народний депутат Іван Вінник.

За його словами, у ході нинішнього засідання комітету Верховної ради з питань інформатизації та зв’язку, де цей законопроект було відхилено та повернуто на допрацювання, він "не побачив якихось конструктивних пропозицій від депутатів".

"Я не побачив конструктивної критики. Я бачу такі вислови як "Це не потрібно" і "Ми це робити не будемо". Напевно, якась маса моїх колег вважає, що це не потрібно", - сказав Вінник.

За його словами, в разі допрацювання законопроекту за прикладом країн ЄС та США, законопроект все одно не матиме підтримки у парламенті.

"Допрацювати? Ну, а з ким працювати? Ті механізми, які працюють в розвинутих країнах, поки що не можуть працювати в умовах молодої української демократії. Законопроект треба допрацювати. Але ті напрямки допрацювання, які є в інших країнах, все одно неприйнятні для нашого парламенту. В Україні в нас абсолютна свобода слова. В нас не будуть видаляти сайти, які містять якусь заборонену інформацію. Але прикро, що ми не захищаємо українського громадянина від російської пропаганди", - додав нардеп.

Він стверджує, що наразі дискусії про врегулювання інформаційного простору залишаються навколо двох законопроектів.

"Ця ситуація нікуди не дінеться. Я думаю, що ми до неї повернемося. Зверніть увагу, що президент вже двічі наголосив, що РФ буде намагатись інформаційно впливати на українські вибори. Прикро, що він не сказав, що саме треба робити. Це питання розглядалось на засіданні РНБО. Водночас, суспільство не почуло якихось конструкцій, які нам рекомендують робити. Тому зараз всі дискусії з приводу врегулювання інформаційного середовища перебувають навколо двох законопроектів, які подані в парламент. Думаю, що до цих напрацювань ми ще повернемось. Але хотілось би провести публічну дискусію та обговорення", - підкреслив депутат.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що парламентський комітет з питань національної безпеки і оборони повністю змінить текст законопроекту про блокування сайтів. Зокрема, законопроект про блокування сайтів перепишуть за участю представників ОБСЄ і НАТО.