ua en ru

Законопроект про антикорупційний суд не відповідає вимогам МВФ, - Люнгман

Законопроект про антикорупційний суд не відповідає вимогам МВФ, - Люнгман Фото: Йоста Люнгман (фото з відкритих джерел)

Представник фонду заявив, що документ не відповідає рекомендаціям Венеціанської комісії

Законопроект про створення антикорупційного суду, запропонований президентом України Петром Порошенком, не відповідає вимогам і умовам програми Міжнародного валютного фонду. Про це в інтерв'ю "Громадському" сказав голова представництва місії фонду в Україні Йоста Люнгман.

Він підкреслив, що створення антикорупційного суду є ключовою вимогою МВФ для отримання Україною чергового траншу макрофінансової допомоги.

Крім того, президентський законопроект викликав широку дискусію між міжнародними партнерами та донорами України, які вважають, що документ також не враховує рекомендації Венеціанської комісії.

"Що дійсно визначальним - це необхідність створити незалежний антикорупційний суд, набрати незалежних суддів з бездоганною репутацією, запустити роботу цього суду без затримок. За законопроектом існує широкий консенсус (серед міжнародних партнерів і донорів) - документ в нинішньому його вигляді не забезпечує вищезазначених результатів, він не відповідає вимогам програми МВФ, а також рекомендаціям Венеціанської комісії", - підкреслив Люнгман.

Нагадаємо, вчора, 12 лютого, група експертів Міжнародного валютного фонду прибула в Україну.

У рамках свого візиту, який триватиме до 16 лютого, група обговорить з українською владою ряд технічних питань.

За словами міністра фінансів України Олександра Данилюка, експерти МВФ, повинні дати свої рекомендації щодо створення антикорупційного суду.