ua en ru

Законопроект № 8053 монополізує і зруйнує аграрний ринок країни, - УЗА

Законопроект № 8053 монополізує і зруйнує аграрний ринок країни, вважає президент Української зернової асоціації (УЗА) Володимир Клименко.

«Закладені в цьому законопроекті норми суперечать Конституції України, Господарському кодексу та низці інших законів. Прийняття даного документа відкине АПК України на 20 років назад і фактично знищить цивілізований ринок зернових», - заявив він.

На його думку, є неприпустимим створення державного монополіста, який, згідно з законопроектом № 8053, буде мати майже ексклюзивне право на експорт «об'єктів державного цінового регулювання». «Передбачене законопроектом право сільгоспвиробників на експорт продукції в обсягах власного виробництва також не гарантоване. Бо тут же дається законне право Кабінету Міністру встановлювати перелік і обмеження з експорту «об'єктів державного цінового регулювання». А сюди крім зернових потрапить також соняшникова олія та вершкове масло, сухе молоко, цукор, м'ясо і субпродукти. Таким чином, фактично буде виключений цілий вид економічної діяльності, на який сьогодні зорієнтована велика група компаній», - зазначив експерт.

Згідно юридичного аналізу, підготовленому за запитом УЗА, законопроект № 8053 в першу чергу суперечить ч.4 статті 13 Конституції України, згідно з якою держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності і господарювання. Також, відповідно до ч.2 статті 42 Конституції, держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності, не допускаються зловживання монопольним становищем на ринку, неправомірне обмеження конкуренції та недобросовісна конкуренція.

За словами В.Клименка, пропоновані зміни також суперечать ряду статей Господарського кодексу України, нормам Законів України «Про зовнішньоекономічну діяльність», «Про зерно та ринок зерна», «Про захист економічної конкуренції». «Що вже говорити про ряд протиріч цілям, які проголошені у Програмі економічного розвитку України на 2010-2014 рр. А саме - про забезпечення передбачуваності регуляторної політики держави шляхом відмови від будь-яких обмежень експорту сільгосппродукції», - зазначив президент УЗА.

В.Клименко також вважає, що інвесторам нічого не залишиться, як піти з ринку. «Компанії зі світовим ім'ям не будуть робити мільярдні інвестиції в країну, в якій постійно змінюють правила гри. Сьогодні в кожен гектар оброблюваних сільгоспугідь необхідно вкладати до 2 тис. Дол. Сумнівно, що держбюджет Україна зможе дати агросектору 50 млрд дол. Скорочення інвестицій в АПК позначиться на врожайності. Виконання проголошеної Президентом України Віктором Януковичем стратегічної програми нарощування виробництва в Україну до 2017 р. обсягів зерна у розмірі 80 млн. тонн на рік, можливо виключно за підтримки ринкових умов розвитку аграрного сектору», - зазначив він.

За словами експерта, прийняття законопроекту № 8053 може мати непоправні наслідки напередодні відкриття ринку продажу землі. «Оскільки відхід інвесторів зі світовим ім'ям, а також монополізація експорту державою викличуть падіння закупівельної ціни на продукцію. Падіння прибутковості ведення сільськогосподарської діяльності призведе до банкрутства фермерів, дрібних і середніх виробників. Знецінена земля може бути скуплена за копійки, що призведе до подальшого зубожіння селян», - прогнозує голова УЗА.