ua en ru

Законодавство про розвиток депресивних регіонів буде прийнято до виборів у ВР, - Н.Королевська

Законодавство про розвиток депресивних регіонів буде прийняте до виборів у Верховну Раду (ВР) України. Про це заявила голова комітету ВР з промислової, регуляторної політики і підприємництва Наталія Королевська, передає кореспондент РБК-Україна.
На думку Н.Королевської, місцеві вибори та вибори до ВР в 2012 р. будуть стимулювати депутатів для прийняття законопроектів, що сприяють розвитку депресивних регіонів. Вона зазначила, що до парламенту вже направлений проект закону про зони пріоритетного розвитку. Крім того, перше читання у ВР пройшли законопроекти про державно-приватне партнерство і про промислові парки (технопарки). На думку Н.Королевської, вільні економічні зони, створення яких є одним з важелів економічного стимулювання депресивних регіонів, повинні бути передбачені не одним законопроектом, а кількома, окремо для кожного регіону. Крім того, потрібно передбачити різні терміни податкових пільг залежно від виробництва. "Терміни повинні бути диференційовані, тому що є різні технологічні процеси, етапи реалізації проекту. Якщо це складний, закінчений цикл виробництва, то терміни повинні бути більше. Проблема в тому, що раніше у вільних зонах в основному виробляли продукцію для внутрішнього ринку, а не на експорт ", - заявила Н.Королевська.
У той же час, за її словами, головним завданням створення вільних економічних зон є стимулювання експорту, адже на внутрішньому ринку всі повинні працювати в рівних умовах. Вона відзначила, що підприємства, що працюють у вільних економічних зонах, можуть мати податкові пільги від 3 до 5 років, також у пріоритеті повинні бути підприємства, які виробляють продукцію високотехнологічну, а пільги повинні надаватися на закупівлю обладнання і сировини, якого немає в Україні.