ua en ru

Законодавче обмеження розмірів площ, що орендуються для ведення сільського господарства, призведе до занепаду галузі, - УАК

Проект закону "Про внесення змін до Закону України "Про оренду землі", яким площа для ведення сільськогосподарських робіт обмежується 10% площі сільськогосподарських угідь на території одного району та зареєстрованої за місцем розташування земельної ділянки, спричинить занепад рослинництва, індустріального виробництва молока, м'яса та цукрової галузі. Так вважають в Українській аграрній конфедерації.

В УАК зазначають, що нинішнім орендарям, автори закону привести загальну граничну площу орендованої землі у відповідність із запропонованими нормами до 1 січня 2013 р.

На думки учасників УАК гострими проблемами цього законопроекту для товаровиробників є обмеження землекористування (оренди) земель сільськогосподарського призначення, від чого страждатиме високопродуктивне конкурентоздатне рослинництво.

Також, нормами документу для товаровиробників юридичних осіб унеможливлюється процес придбання земель у власність, а, отже, і бути позичальниками коштів для розвитку агровиробництва за договорами іпотеки земель сільськогосподарського призначення тощо.