ua en ru

Законних підстав на зміну запобіжного заходу Кернесу через неявку в суд немає, - адвокат

Законних підстав на зміну запобіжного заходу Кернесу через неявку в суд немає, - адвокат Фото: Геннадій Кернес

Суд врахував необхідність лікування мера

Законних підстав на зміну запобіжного заходу Харківському міському голові Геннадію Кернесу з-за неявки його 28 квітня Київський районний суд Полтави немає. Про це заявив кореспонденту РБК-Україна адвокат харківського мера Олександр Гунченко, коментуючи думку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова про необхідність заарештувати або взяти "жорстку" підписку про невиїзд мера.

"Мій підзахисний не був завчасно повідомлений належним чином (письмово, врученням повістки особисто, електронною поштою, по телефону) про дату судового засідання. Про його дату ми дізналися зі ЗМІ та з сайту суду. Також ми завчасно письмово повідомили суд про обставини медичного роду, що перешкоджають Геннадію Кернесу (перебування на лікуванні в Італії - Ред.) взяти участь у засіданні 28 квітня. І в ході суду доклали оригінали медичних документів, - повідомив Гунченко.

За словами адвоката, сама дата нового засідання - 18 травня - була затверджена судом з урахуванням часу лікування Геннадія Кернеса - з 26 квітня по 2 травня. Також суд взяв до уваги, що адвокат одного з потерпілих - Олексія Ряполова заявив, що той буде відсутній в Україні за сімейними обставинами до 18 травня.

"Цілі з боку захисту затягнути процес немає. У нас один меседж - розібратися об'єктивно і за законом. Ніяких преференцій від суду ми не чекаємо. В ході засідання і захист потерпілих, і представники прокуратури були абсолютно згодні з перенесенням. І питань про неповажності причин неявки мера не виникало", - зазначив Гунченко.

Нагадаємо, 25 січня 2014 р. невідомі напали на учасників ходи на підтримку Евромайдана Олександра Кутянина і Олексія Ряполова. Їх прихильники заявили, що активісти були викрадені під час фотографування номерів автомобілів біля готелю "Національ", що належить Кернесу.

2 березня 2015 р. ГПУ оголосила Кернесу про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 127 (катування), ч. ч. 2, 3 ст. 27, ч. 1 ст. 129 (погроза вбивством) КК України та оголошено про закінчення досудового розслідування. Також в якості обвинувачених проходять два охоронця.