ua en ru

Закон про підвищення соцстандартів є несвоєчасним, - експерт.

Директор Інститут економічного розвитку Олександр Пасхавер вважає, що закон про підвищення соцстандартів є несвоєчасним. Таку заяву він зробив на прес-конференції провідних вітчизняних економістів та політологів. "Зараз в Україні припинилося падіння виробництва, розпочався відновлювальний ріст і катастрофічні, апокаліптичні заяви відійшли", - зазначив О.Пасхавер. Проте, на його думку, гроші зараз потрібні не менше, ніж у часи падіння, тому він вважає закон про підвищення соцстандартів несвоєчасним.

"Цей закон - це подвійний удар по цим грошам. По-перше, потрібне збільшення на соціальні виплати, по-друге, може позбавити доступу до дешевих грошей від МВФ", - заявив економіст.
В той же час економічний експерт Школи політичної аналітики при НаУКМА Сергій Кисельов навів випадки у світовій практиці, коли навіть менш різке, ніж в Україні, підняття мінімальних зарплат призводило до безробіття. "В США в 1988 р., коли відбулось збільшення мінімальної зарплати на 10%, це призвело до скорочення рівня зайнятості на 2-3%, особливо серед молоді", - нагадав С.Кисельов.
Коментуючи рішення Президента України В.Ющенка підписати закон, президент Аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор Жаднов зазначив, що голова держави "керується не логікою виходу із економічної кризи, не логікою співпраці із МВФ, а передвиборчою логікою".
Здивований рішенням Президента і професор політології Олексій Гарань. Він підкреслив, що раніше "В.Ющенко постійно позиціонувався, як людина, котра бореться із популістським заявами".

Нагадаємо, Верховна Рада України 20 жовтня 2009 р. прийняла в цілому закон №4762 "Про встановлення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати", внесений на розгляд парламенту депутатом від Блоку Литвина Олегом Зарубінським. 28 жовтня Президент України В.Ющенко заявив, що не буде ветувати цей закон.
Законом пропонується встановити прожитковий мінімум на одну особу з розрахунку на місяць в розмірі з 1 листопада 2009 р. - 701 грн, з 1 січня 2010 р. - 825 грн, з 1 квітня - 839 грн, з 1 липня - 843 грн, з 1 жовтня - 861 грн, з 1 грудня - 875 грн.
Документ також передбачає встановлення такого розміру мінімальної заробітної плати: з 1 листопада 2009 р. - 744 грн, з 1 січня 2010 р. - 869 грн, з 1 квітня - 884 грн, з 1 липня - 888 грн, з 1 жовтня - 907 грн, з 1 грудня - 922 грн.
30 жовтня В.Ющенко заявив журналістам, що підписав закон.
Того ж дня нардеп від БЮТ Сергій Соболєв заявив, що БЮТ направить до Конституційного суду України (КСУ) подання про визнання неконституційним закону про підвищення соцстандартів одразу після його опридлюднення. Він також наголосив, що Кабмін не буде виконувати закон про соцстандарти.