ua en ru

Закон про реінтеграцію: що зміниться в житті Донбасу

Закон про реінтеграцію: що зміниться в житті Донбасу Фото: Верховна Рада (РБК-Україна)

Закон про реінтеграцію Донбасу був прийнятий 229 голосами народних депутатів

Закон про реінтеграцію Донбасу парламент ухвалив в першому читанні в п'ятницю, 6 жовтня. Детальніше про документ, його зміст та перипетії навколо голосування - в матеріалі РБК-Україна.

За прийняття за основу законопроекту №7163 "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях" проголосували 229 народних депутатів.

Цей закон був ухвалений в першому читанні при виключенні з проекту згадки про "мінські домовленості". Цей пункт викликав широку дискусію в парламенті та за його межами.

Так, у четвер, 5 жовтня, опозиційні депутати з "Самопомичи" і "Свободи" заблокували президию з метою запобігти голосування.

Верховна Рада. Блокування трибуни

Опубліковано РБК-Украина 5 жовтня 2017 р.

На наступний день законопроект було проголосовано. В той день не обійшлося без інцидентів в парламенті і під стінами Ради. У сесійній залі нардеп від "Свободи" Юрій Левченко запалив димову шашку. Ще одна шашка була кинута в чоловічий туалет в будинку парламенту.

Спринт Тетерука с дымовухой. У Нарфронта с дымовухами вообще последовательная история. Парубий в прошлом созыве кидал, Тетерук в этом выносит. В прошлом созыве, кстати, и с кнопкодавством боролись те, кто сейчас в президии, а сейчас вполне толерантно. PS. Хорошая реакция, кстати, и скорость!

Опубліковано Олексієм Рябчиним 6 жовтня 2017 р.

Під будівлею в той день проходив мітинг партії "Свобода" і "Національного корпусу" проти прийняття закону.

Текст закону про реінтеграцію Донбасу

Текст закону про реінтеграцію Донбасу був опублікований на офіційному сайті Верховної Ради 4 жовтня.

Закон про реінтеграцію Донбасу: зміст

  1. Закон дає згоду на рішення президента про використання Збройних сил України та інших військових формувань для стримування та відсічі російської збройної агресії в Донецькій і Луганській областях, а також для забезпечення державного суверенітету України над тимчасового окупованими територіями цих областей
  2. Закон закріплює положення про те, що Україна не несе відповідальності за протиправні дії Росії, її збройних сил, інших військових формувань та окупаційної адміністрації на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях.
  3. Стосовно Росії в законі вживається термін "держава-агресор", а окупаційна адміністрація визначена як збройні сили, інші військові формування, державні органи Росії і підконтрольні їй органи самопроголошені.
  4. Міністерство оборони уповноважене визначати за поданням Генерального штабу ЗСУ кордону тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях.
  5. Замість штабу антитерористичної операції (АТО) для стримування та відсічі російської збройної агресії на Донбасі буде створено об'єднаний оперативний штаб Збройних сил. Він буде безпосередньо керувати відомствами, які залучаються до заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, стримування та відсічі збройної агресії РФ на Донбасі.