ua en ru

Закон про перехід на електронні держзакупівлі набув чинності

Закон про перехід на електронні держзакупівлі набув чинності Фото: електронні держзакупівлі в Уанеті

Документом передбачається введення і електронної системи оскарження

Закон, що передбачає переведення державних закупівель в електронний формат, набув чинності.

Документ був опублікований у виданні "Голос України". Відповідно до закону, він набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. При цьому з 1 квітня 2016 року закон вводиться в дію для центральних органів виконавчої влади та замовників, які здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання, а з 1 серпня 2016 року - для всіх замовників.

Законом, зокрема, передбачається введення не тільки системи електронних закупівель, а й електронної системи оскарження.

"Переклад процедур закупівлі в електронний формат забезпечить швидкий обмін документами та інформацією, розкриття всіх пропозицій учасників після завершення аукціону у відкритих торгах, створить модель електронних закупівель за участю держави і приватного бізнесу", - йдеться в пояснювальній записці.

Так, документом пропонується здійснення держзакупівель із застосуванням двох конкурентних процедур регулювання: відкриті торги і конкурентний діалог, а також однієї неконкурентною - переговорної процедури закупівлі.

Відкриті торги здійснюються з обов'язковим проведенням аукціону за низькою ціною і з урахуванням нецінових критеріїв. Процедура конкурентного діалогу застосовується в разі, якщо: замовник не може визначити необхідні технічні, якісні характеристики товарів і робіт або визначити вид послуг; для прийняття оптимального рішення про закупівлю необхідно провести переговори з учасниками (предметом закупівлі є консультаційні, юридичні послуги, розробка інформаційних систем, програмних продуктів, здійснення наукових досліджень і т.п.). Переговорна процедура закупівлі буде здійснюватися без попередньої публікації (публікується тільки повідомлення про намір укласти договір після проведення переговорів з учасником процедури).

Законом передбачається можливість створення централізованих організацій (далі - ЦЗО), якими є юридичні особи, визначаються Кабміном, Радою міністрів АР Крим, органами місцевого самоврядування, замовниками, відповідальними за організацію і проведення процедур закупівель та закупівель за рамковими угодами в інтересах замовників відповідно до закону . Особливості створення та діяльності ЦЗО та особливості здійснення ними закупівель за рамковими угодами встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Крім того, передбачається регулювання закупівель, що здійснюються окремими суб'єктами господарювання, в зв'язку з чим скасовується закон "Про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності".

Нагадаємо, в кінці грудня 2015 року Верховна Рада перевела державні закупівлі в електронний формат. Відповідний проект закону №3559 "Про державні закупівлі" підтримали 244 нардепа.