ua en ru

Закон про основні функції Українського інституту книги набув чинності

Закон про основні функції Українського інституту книги набув чинності Фото: книги

Український інститут книги буде відповідати за реалізацію держполітики в сфері книговидання

Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення системи державного управління в книговидавничій сфері" набув чинності.

Закон був опублікований у виданні "Голос України". Згідно з документом, він вступає в силу з дня, наступного за днем його опублікування, крім пунктів 3 і 4 першого розділу закону, які вступають в силу з січня року, наступного за роком створення Українського інституту книги.

Згідно з документом, Український інститут книги - державна некомерційна організація, яка належить до сфери управління Міністерства культури і відповідає за реалізацію державної політики в сфері книговидання, створення видавничої продукції, її розповсюдження та використання в порядку, передбаченому законами України, статутом та актами органу управління.

Закон передбачає, що програма підтримки бібліотек і їх фінансування є окремим розділом Національної стратегії в галузі культури, яка затверджується Кабінетом Міністрів України і виконується Мінкультом через Український інститут книги.

Крім того, документ закріплює порядок конкурсного відбору директора Українського інституту книги; визначає базові принципи формування складу наглядової ради інституту і здійснення нею контролю за діяльністю посадових осіб; встановлює принципи фінансування інституту, в тому числі за рахунок коштів спеціального фонду Державного бюджету України.

Закон визначає інститут замовником на випуск видавничої продукції за державними програмами (наприклад, програмою "Українська книга").

Нагадаємо, в січні Верховна Рада України (ВРУ) встановила основні функції Українського інституту книги. Відповідний проект закону №3084 у другому читанні підтримали 232 народних депутата.