ua en ru

Закон про амністію учасників протестних акцій набув чинності сьогодні

Сьогодні набуває чинності закон про амністію учасників акцій протесту і закон про скасування"законів 16 січня", прийнятих руками набули чинності сьогодні.

Сьогодні набуває чинності закон про амністію учасників акцій протесту і закон про скасування"законів 16 січня", прийнятих руками набули чинності сьогодні.

Зазначимо, вчора закони вже опублікували у газеті Верховної Ради "Голос України" та з сьогоднішнього дня вони вступили в силу.

Згідно із законом "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання осіб у зв'язку з подіями, які мали місце під час проведення мирних зібрань", від кримінальної відповідальності звільняються особи, яких підозрюють або обвинувачують у злочинах, пов'язаних із масовими акціями протесту, які почалися 21 листопада 2013 р.

Закон "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання осіб у зв'язку з подіями, які мали місце під час проведення мирних зібрань" вводиться в дію тільки з дня появи на сайті Генпрокуратури інформації про звільнення протестувальниками всіх адмінбудівель та розблокування вул. Грушевського.

Звернемо увагу, що згідно із законом, протягом наступних 15 днів протестувальники повинні виконати ці умови.

Також, депутати скасували закон "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" і процесуальні закони щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян" авторства нардепів від фракції Партії регіонів Володимира Олійника та Вадима Колесніченка, а також закон про зміни до Регламенту Верховної Ради, який спрощує порядок надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народних депутатів, які скоїли злочин.

Крім того, скасовані закони "Про відповідальність за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі"; закон щодо відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень під час проведення футбольних матчів; закон про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу щодо заочного кримінального провадження.

Нагадаємо, 29 січня депутати проголосували за скасування закону про звільнення від кримінальної відповідальності учасників мирних зібрань, які відбувалися з 21 листопада по 26 грудня, закон "Про внесення зміни до закону України "Про безоплатну правову допомогу" щодо відтермінування вступу в силу положень пункту 6 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення", закон, яким вводиться відповідальність за наругу над місцями поховання учасників Другої світової війни і закон, що змінює Кримінальний кодекс в частині відповідальності за заперечення або виправдання злочинів фашистів і їх прибічників.

31 січня Президент України Віктор Янукович затвердив скасування ряду законів від 16 січня.