ua en ru

Закон про акціонерні товариства не дає можливості відновити держконтроль над "Укрнафтою", - НФ

Закон про акціонерні товариства не дає можливість відновити держконтроль над "Укрнафтою". Про це повідомили у прес-службі фракції "Народний фронт".

Зазначимо, в Раді очікують, що закон №1310 "Про внесення змін до статті 41 закону України "Про акціонерні товариства" (щодо кворуму загальних зборів акціонерних товариств з мажоритарними корпоративними правами держави)" дозволить позбавити власника групи "Приват", голову Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського впливу на "Укрнафту" і поверне її під контроль держави.

Як заявив на брифінгу в Раді нардеп Олександр Кірш, зокрема в законопроекті йдеться про те, що "загальні збори акціонерного товариства, у статутному капіталі якого є корпоративні права держави і у якому держава є власником 50 і більше відсотків простих акцій товариства, має кворум при реєстрації для участі в них акціонерів, які сукупно є власниками більше 50 відсотків голосуючих акцій", тоді як власником 50%+1 акція в "Укрнафті" належать "Нафтогазу України", що істотно ускладнює застосування закону.

На цю помилку вказав і голова комітету ВР з питань економічної політики Андрій Іванчук. За його словами, "Народний фронт" прийняв рішення голосувати за законопроект 1310-2, який давав можливість поширити норму про 50%+1 на всі без винятку акціонерні товариства, що дозволило б реально повернути контроль держави над "Укрнафтою".

"Крім того, в законі №1310 є різні терміни введення його норм в дію для тих підприємств, які мають значну частку державної форми власності, і для тих, у яких держава має незначну частку власності. В результаті, навіть із формальної позиції, порушується законодавство і Конституція України, оскільки не забезпечується рівноправність форм власності, оскільки одні форми власності захищені більше за інших", - йдеться в повідомленні прес-служби НФ.

При цьому в ході вчорашнього голосування лише 13 з 82 нардепів від "Народного фронту" підтримали відповідний законопроект.

Cвоєю чергою, нардеп від "Блоку Петро Порошенка" Сергій Лещенко побачив у цьому підтвердження зв'язків Коломойського з "Народним фронтом".

Нагадаємо, вчора Рада знизила кворум для прийняття рішень в акціонерних товариствах до 50% + 1 акція.