ua en ru

Мінфін пропонує ввести єдиний стандарт правил контролю ціноутворення при здійсненні трансферних операцій

Міністерство фінансів України пропонує закріпити в Податковому кодексі єдиний стандарт правил контролю ціноутворення при здійсненні трансферних операцій. Про це йдеться в проекті закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України" (щодо трансфертного ціноутворення), оприлюдненому на сайті відомства.
"З метою впорядкування та приведення до єдиного стандарту правил контролю за ціноутворенням при здійсненні трансфертних операцій Організацією економічної співпраці та розвитку розроблено та затверджено рекомендації щодо контролю за визначенням цін у операціях між пов'язаними особами. Даний законопроект є імплементацією зазначених рекомендації ОЕСР", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Зокрема, законопроект дає визначення трансфертного ціноутворення, встановлює механізми податкового контролю за трансфертним ціноутворенням, визначає операції, що підлягатимуть контролю та методи визначення ціни у контрольованих операціях, а також надає право великим платникам податків на попереднє взаємне узгодження цін у контрольованих операціях з центральним органом державної податкової служби на певний строк.

Згідно документу, контроль за визначенням цін буде здійснювати Державна податкова служба України (ДПСУ) шляхом моніторингу контрольованих операцій і перевірок. Тривалість перевірки контрольованих операцій не повинна перевищувати шість місяців. У разі необхідності отримання інформації від іноземних державних органів, проведення експертизи та/або переведення на українську мову документів, поданих платником податків, на іноземній мові або інших випадках, термін проведення перевірки може бути продовжений на термін, що не перевищує шість місяців. При цьому про прийняття рішення щодо перевірки ДПСУ має повідомити платника податку протягом 10 днів з дня його прийняття.
Проведення перевірки контрольованих операцій, згідно законопроекту, не перешкоджає проведенню податкових перевірок.
Якщо за результатами перевірки були виявлені факти відхилення ціни, застосованої у контрольованій операції, від ринкової ціни, які призвели до заниження суми податку, складається акт перевірки. Якщо такі порушення відсутні, складається довідка.
Платник податків може подати оскарження висновків перевірки ДПСУ протягом 20 днів з дня отримання акта.
Крім того, як зазначається в документі, за неподання платником податків звіту про проведені ним протягом року контрольовані операції до ДПСУ у встановлений строк накладатиметься штраф у розмірі 510 грн за кожний день неподання або затримки. Штраф нараховується з першого дня наступного за днем граничного терміну подання звіту до дня подання такого звіту.

Як зазначає Мінфін, проект закону розроблено з метою запровадження в Україні кращих механізмів контролю за визначенням цін у операціях між пов'язаними особами, зокрема, за операціями з контрагентами, зареєстрованими в офшорних зонах, сприятиме реалізації основних принципів податкового законодавства України та недопущенню втрат доходів державного бюджету України.

Передбачається, ввести зазначені зміни до Податкового кодексу з 1 січня 2013 р.