ua en ru

Закон про всеукраїнський референдум не надав ніяких прав ні Президенту, ні ВР, - Лавринович

Закон про всеукраїнський референдум не надав ніяких прав ні Президенту, ні Верховній Раді, ні Кабінету міністрів. Про це в ефірі "Шустер Live" на "Першому національному каналі" заявив міністр юстиції Олександр Лавринович.

"Закон ні Президенту України, ні Верховній Раді, ні Кабінету міністрів ніяких прав не надавав - він створив норми для громадян України ініціювати винесення питань на референдум. Зрозуміло, що паралельне створення законів не виглядає реальністю: не будуть кожен день громадяни створювати ініціативні групи і збирати по три мільйони підписів", - сказав Лавринович.

Він додав, що ніхто з влади не зможе "обходити парламент у створенні законів. Президент не має права виносити закони на референдум".

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович підписав закон № 5475-VI про всеукраїнський референдум 27 листопада. Законом, який прийнятий у першому читанні ще у 2010 р. пропонується визначити поняття та предмет всеукраїнського референдуму, його основні принципи, законодавчі обмеження щодо проведення.

Зокрема, пропонується розрізняти конституційний, ратифікаційний, законодавчий і загальний всеукраїнські референдуми, а також унормувати, що за народною ініціативою можуть бути проведені всеукраїнський референдум щодо прийняття нової редакції Конституції України (здійснена установча влада Українського народу), законодавчий референдум, у тому числі з метою скасовування окремих законів України.

Читайте також: В Україні потрібно прийняти закон, який зробив би можливим проведення місцевих референдумів, - Лавринович