ua en ru

Закон про пільги для ІТ-сфери створює перевагу великим компаніям перед дрібними, - експерт

Закон про пільги для ІТ-сфери створює перевагу великим компаніям перед дрібними. Таку думку в коментарі РБК-УКРАЇНА висловив старший юрист адвокатської фірми "Паритет" Вадим Шестаков.

"Закон на практиці може створити ситуацію, в якій дрібні гравці ринку просто не витримають конкуренції з боку IT-гігантів, які отримають величезне конкурентна перевага, оскільки теоретично вони зможуть надавати послуги за ціною не вище, ніж незалежні СПДшники. Позитивно чи це вплине на індустрію, в якій динаміка розвитку далеко не в останню чергу залежить від надання сприятливих умов роботи мобільним і креативним стартапам - генераторів нових ідей і трендів, - покаже час. А поки нам залишається чекати, як вирішиться доля другого законопроекту, № 8267, яким передбачені пільги по сплаті єдиного соціального внеску", - вважає юрист.

Він нагадав, що 31 липня Президент України Віктор Янукович підписав проект постанови про прийняття за основу проекту закону України № 9744 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спеціального режиму оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції".

Всупереч очікуванням IT індустрії, підписаний закон істотно відрізняється від оригінального" законопроекту. Законопроект № 9744, який прямував на підпис Президентові в червні 2012 р. і був ветований, надавав наступні пільги суб'єктам індустрії програмної продукції на період з 2013 по 2023 рр.:

- звільнення від податку на додану вартість;
- податок на доходи фізичних осіб - від 5% замість 15%/17%;
- податок на прибуток підприємств - 5% замість 19% в 2013 р. і 16% з 2014 р.

Підписаний Президентом закон не містить пільги щодо зменшення податку на доходи фізичних осіб.

"Як це вплине на сприйняття прийнятого закону українськими IT компаніями? Так дуже просто. 5% ПДФО в законопроекті була єдиною пільгою, яка теоретично могла бути цікава дрібним компаніям, що мають певну кількість співробітників з великими офіційними зарплатами, - зазначив Шестаков. - Її виключення зробило закон цікавим тільки для великих компаній з високими доходами, які є платниками податку на прибуток. "Єдиноподатників" пільги по ПДВ і податку на прибуток не цікавлять, так як вони не є платниками таких податків".

При цьому експерт підкреслив, що ще одним нововведенням підписаного закону є виключення необхідності отримання висновку Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України для визнання суб'єктом індустрії програмної продукції, що значно спрощує процедуру зазначеного визнання.