ua en ru

Закон про козацьку службу може принести чимало користі, - В.Волга.

Законопроект «Про основи відновлення і розвитку українського козацтва, козацьких організацій та їх об'єднань», внесений до Верховної Ради 27 травня, може зіграти важливе значення у підвищенні ефективності діяльності, швидше за все, найбільш великого громадського об'єднання в Україні. Про це заявив лідер Союзу Лівих Сил Василь Волга.
«Дана проблема давно має місце в українському суспільстві. З одного боку, тому що козацтво внесло немалий внесок у формування мови, становлення православ'я, землі захист України - Русі. З іншого боку, легалізація та введення в рамки закону діяльності російських козачих формувань внесло значний внесок у розвиток південних регіонів нашої сусіда. І чимало козацьких організацій України вже зараз проводять величезну роботу у сферах патріотичного, військово-спортивного виховання молоді, а в окремих регіонах і для збереження і зміцнення громадського порядку», - сказав В.Волга.
За його словами, ухвалення закону про козацтво зіграє важливе значення у підвищенні ефективності діяльності, швидше за все, найбільш великого громадського об'єднання в Україні. «Закон багато в чому допоможе зробити діяльність організацій козаків чіткою, прозорою, без непотрібного та зайвого пафосу й помпезності, «шароварності». Створення нормативної бази для діяльності багатьох різнопланових і різнорівневих козачих організацій в Україні, організація їх співпраці з державними органами та органами місцевого самоврядування може принести чимало користі», - підкреслив лідер СЛС.
Разом з тим, вважає В.Волга, подібне специфічне питання перед обговоренням у ВР має пройти громадську і наукову експертизу, «щоб зняти деякі нашарування і упередження частини населення стосовно діяльності козаків, зайву ейфорію і шарахання різних об'єднань козацтва в цій важливій справі». «В іншому випадку обговорення і, особливо, прийняття тих чи інших положень у законі про козачу службу може принести не громадську користь, а породити чимало проблем. Саме тому створений мною нещодавно Фонд «Партнерство та розвиток» має намір всебічно і глибоко обговорити дану тематику разом з представниками козацьких формувань, вченими, експертами, в тому числі закордонними, і представити Президенту і парламенту неупереджену і професійну оцінку переваг та «вузьких місць» запропонованих реформ», - резюмував В.Волга.