ua en ru

Закон про містобудівну діяльність зробить суспільні слухання по забудові територій дієвішими, - Л.Парцхаладзе

З введенням реформаторського закону «Про містобудівну діяльність» суспільні слухання по забудові територій будуть дієвішими. Таку думку висловив глава Української будівельної асоціації (УБА) Лев Парцхаладзе.

Л.Парцхаладзе відзначив, що сьогодні нікого не влаштовує хаотична забудова міст, яка можлива, тому що місцеві ради на свій розсуд ухвалюють рішення по виділенню земельних ділянок і їх цільовому призначення по будівництву, а це питання, у свою чергу, лобіюється самими забудовниками. «Але такі індивідуальні рішення часто суперечать логіці і можливостям розвитку міста, а також не враховують інтересів самих городян» - він.

За словами глави УБА, в законі закладений важливий принцип, який максимально забезпечить місто від хаотичної забудови, корумпованих чиновників і недобросовісних забудовників. Закон зобов'яже кожне місто прийняти сучасні генплани, де чітко промальовує місто в своєму розвитку на десятиліття вперед. Обов'язковим нововведенням буде зонінг територій з вказівкою цільового призначення, щільності забудови, поверховості, архітектурної зовнішності, транспортного навантаження і вимог екології, а на вільних територіях і в історичних зонах обов'язковим буде прописання детального плану забудови території. Розроблені генплани і зонінги міст в обов'язковому порядку виноситимуться на громадські обговорення і тільки потім прийматимуться.

«Ухвалення генплану міста буде можливим тільки після широких обговорень з громадськістю, яка братиме участь в рішення, як місто розвиватиметься, де і які об'єкти в місті зможуть бути побудовані», - підкреслив Л.Парцхаладзе.

У законі також є норма, за якою з січня 2012 р. у випадку, якщо не буде затверджений генплан і зонінг, жоден проект не зможе бути узгодженим.

«Важливим принципом є те, що з 2012 р. затверджений і прийнятий генеральний план і зонінг, з урахуванням громадських обговорень, буде доступний будь-якому громадянинові України в електронному вигляді», - підкреслив Л.Парцхаладзе.