ua en ru

Закон "Про дипслужби" передбачає введення нових категорій дипломатичних посад

Закон "Про дипслужби" передбачає введення нових категорій дипломатичних посад Фото: Ганна Гопко (rada.gov.иаег)

Згідно із законом "Про дипслужбу" Україна зможе призначити 10 нових послів

Головним нововведенням закону "Про дипломатичну службу" є створення посольства України з резиденцією Надзвичайного і Повноважного посла України в Києві. Про це повідомила Голова комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко, передає кореспондент РБК-Україна.

"За останні 20 років вперше після скликання ВР робить істотний і важливий закон для того, щоб чітко удосконалити процедуру ротації, присвоєння рангів, призначення посад (в дипломатичній службі - ред.). Зокрема, там є Надзвичайний і Повноважний посол з резиденцією в Києві, чого раніше не було. Наприклад, якщо ми не зможемо відкрити посольства в країнах центральної Азії чи регіону, то ми зможемо мати посла тут, це просто один високий ранг для того, щоб представляти наші інтереси там", - заявила Гопко.

Крім того, за її словами, ухвалення Верховною радою закону "Про дипломатичну службу" дозволить президенту України Петру Порошенку призначити близько 10 послів держави в інших країнах.

"Прийняття закону "Про дипломатичну службу" дозволить президентові України виконати конституційні зобов'язання і призначити мінімум 10 послів у важливих для України країнах, де у нас немає такого представника", - заявила Гопко.

Зокрема, за словами Гопко, зараз українських послів не вистачає навіть у кількох європейських країнах

"Мова йде про Данії, Швейцарії, Казахстані і країнах Латинської Америки", - додала вона.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, Верховна рада України на пленарному засіданні 5 квітня у другому читанні ухвалила закон "про дипломатичну службу" (№7322). За відповідне рішення проголосували 276 народних депутатів. Закон визначає правові засади та порядок організації дипломатичної служби як складової частини державної служби, а також особливості її проходження та правовий статус службовців. Документ також закріплює особливості діяльності органів дипломатичної служби, надходження на дипломатичну службу, визначення порядку її проходження та припинення.