ua en ru

Закон Мін'юсту про адміністративну процедуру може бути прийнятий до кінця року

Закон Мін'юсту про адміністративну процедуру може бути прийнятий до кінця року Фото: Світлана Глущенко (minjust.gov.ua)

Закон має на меті захист громадян від свавілля чиновників

До кінця цього року може бути прийнятий законопрект "Про адміністративну процедуру". Про це в коментарі РБК-Україна повідомила заступник Міністра юстиції України Світлана Глущенко.

"Теоретично він може бути прийнятий до кінця цього року", - повідомила Глущенко.

У Мін'юсті уточнили, що закон має на меті "захист громадян від свавілля чиновників. Щоб вони не приймали без відома і без участі громадян несприятливі рішення, що зачіпають їхні права та законні інтереси".

Глущенко зазначила, що Міністерство юстиції продовжує роботу над удосконаленням положень законопроекту.

"Мін'юст продовжує роботу над законопроектом з урахуванням пропозицій та зауважень членів робочої групи та міжнародних експертів, готуються чергові засідання групи, і це - можливість пришвидшити направлення законопроекту до Верховної ради України для розгляду та прийняття", - сказала Глущенко.

Так, із лютого 2018 року на базі Міністерства юстиції відбулося 6 засідань робочої групи, де обговорили більшу частину законопроекту. Члени робочої групи досягли узгодженої позиції щодо загальних положень проекту: предмету регулювання та сфери дії законопроекту, термінів та принципів адміністративної процедури і т.д.

"Такий закон стосується як розгляду заяв та надання адміністративних послуг (видача документів, дозволів, реєстраційні дії тощо), так і діяльності за ініціативою владного органу (наприклад, при проведенні інспекцій), або ж розгляду скарг в досудовому порядку. Якщо буде прийнято закон про адміністративну процедуру, громадяни і бізнес отримають низку прав", - уточнили в Мін'юсті.

По-перше, це право бути вислуханими, якщо адміністративний орган планує прийняти несприятливий щодо громадян акт. Закон передбачає категорію "зацікавленої особи", а отже, без відома і без залучення таких осіб акт не може бути прийнятим.

По-друге, це право на доступ до матеріалів справи (всіх документів, що можуть вплинути на прийняття органом рішення).

"По-третє, право на отримання мотивованого рішення адміністративного органу, адже на орган покладається обов’язок мотивувати свої рішення (роз’яснювати, чому саме воно прийняте) та зазначати порядок їх оскарження, якщо це рішення негативне (позбавлення певних прав тощо)", - додали в міністерстві.

Нагадаємо, в Україні може змінитися процедура реєстрації місця проживання громадян. Новий законопроект передбачає скасування обов'язкових штампів "про прописку" в паспорті, та спрощення самої процедури реєстрації.