ua en ru

Закон Міненерго про реформу енергоринку може залишити українців без тепла, - експерт

Прийняття закону Міністерства енергетики та вугільної промисловості про реформу енергоринку в нинішньому вигляді може призвести до зупинки ТЕЦ. Таку думку "Енергетиці України" висловив генеральний директор "Укртеплоенерго", член асоціації "УкрТЕЦ" Юрій Бондар.

Він зазначив, що законопроект профільного міністерства про реформу енергоринку вже зазнав істотних змін, однак в ньому залишилися серйозні невирішені проблеми.

"У тому вигляді, в якому закон є на сьогоднішній день, він точно кращий, ніж було запропоновано спочатку. Але цього ще недостатньо, щоб були враховані всі реалії нашого життя і необхідною мірою захищені учасники ринку", - вважає Бондар.

Він пояснив, що мова йде про когенерації.

"Ми доклали багато зусиль для того, щоб у законі з'явилися когенераційні установки та теплоцентралі, які виробляють теплову енергію. Ми вважаємо, що треба ввести перехідний період для теплоцентралей і на цей період зрівняти їх з "зеленою" енергетикою", - підкреслив гендиректор "Укртеплоенерго".

За його словами, для ТЕЦ на цей період повинен бути встановлений тариф, за яким гарантований покупець купував би вироблену ними енергію. Крім того, потрібно запровадити стимулюючий тариф, який би врахував інвестиції на модернізацію і реконструкцію ТЕЦ.

"В іншому випадку ТЕЦ можуть бути введені в ринок, виявляться неконкурентоспроможними і протягом одного-двох років вони просто загинуть. Теплові мережі і системи централізованого опалення теж будуть "задушені", а міста залишаться без центрального теплопостачання та гарячого водопостачання. Це катастрофа - соціальна, технологічна, фінансова", - сказав фахівець.

Для виходу з ситуації асоціація "Укртеплоенерго" пропонує розділити ТЕЦ на дві категорії: під закриття і для модернізації.

"Перша - ті, які не будуть реконструйовані. З якихось причин у них немає сенсу вкладати гроші. Отже, за перехідний період в 8-10 років місцева влада буде зобов'язана розвинути якісь проекти розосередженого теплопостачання, які дозволять уникнути цієї катастрофи. А самі ТЕЦ повинні бути законсервовані, або ліквідовані", - зазначив Бондар.

Друга категорія - ТЕЦ, які можуть бути реконструйовані і надалі влитися у велику теплову енергетику.

"Після реконструкції вони повинні бути маневреними, забезпечувати необхідний обсяг теплової енергії для теплопостачання і необхідний обсяг електричної енергії для підживлення мережі, у базі", - додав він.

Крім того, за словами експерта, необхідно чітко виписати норми про гарантованого покупця.

"В обов'язковому порядку повинні бути прописані правила, за якими він купує електроенергію, за рахунок яких виробників нівелюється ціна", - підсумував Бондар.