ua en ru

Закон про державне фінансування політичних партій може бути прийнятий у вересні, - нардеп

Закон про державне фінансування політичних партій може бути прийнятий у вересні, - нардеп Фото: Верховна Рада України

Прийняття закону про фінансування політпартій є однією з вимог для безвізового режиму між Україною і ЄС

Закон про державне фінансування політичних партій може бути прийнятий Верховною Радою у другому читанні до кінця вересня. Про це сьогодні під час круглого столу "Фінансування політичних партій "Фінішна пряма" заявив народний депутат від фракції "Блок Петра Порошенка" Сергій Лещенко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Цей законопроект передбачає фінансування з бюджету таких політичних партій, які подолають на парламентських виборах тривідсотковий бар'єр... Законопроект, який був схвалений у першому читанні на минулій сесії, зараз готується до другого читання і будемо сподіватися, отримаємо вже у вересні," - заявив Лещенко.

"Фінансування партій з бюджету є лише однією складовою нашого законопроекту. Набагато більш важливішою є прозорість того, як будуть кошти отримуватить партіями з приватних джерел і де ці кошти будуть витрачатись... Всі партії, які претендують на розподіл коштів, мають звітувати про свої видатки, а також про свої надходження раз на квартал",- зазначив нардеп.

Як зазначила під час круглого столу заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова, проект закону про фінансування політичних партій наразі попередньо схвалений Міністерством юстиції.

"Міністерство юстиції підтримало даний проект, який розроблений громадянським суспільством і експертами і зі свого боку наголошує на необхідності якнайскорішого його прийняття для того, щоб ми могли звітувати нашим європейським партнерам про успіх у цьому напрямку для того, щоб до Нового року дана вимога була виконана Україною", - заявила Севостьянова.

Проектом передбачається запровадити (починаючи з 2017 року) пряме державне фінансування політичних партій. Таке фінансування здійснюватиметься у формі щорічного державного фінансування статутної діяльності партій, не пов'язаної із участю таких партій у виборах, та часткового відшкодування витрат партій на здійснення передвиборної агітації на виборах народних депутатів України,- йдеться у пояснювальній записці до проекту закону.

Прийняття закону про фінансування політичних партій є однією з вимог щодо запровадження безвізового режиму між Україною і ЄС та частиною коаліційної угоди.

Нагадаємо, ВРУ розглядала питання введення фінансування партій за рахунок держбюджету в липні 201 5 року. Крім того, минулого тижня Президент України Петро Порошенко підписав указ про забезпечення проведення демократичних місцевих виборів.