ua en ru

Закон про формування бюджетів об'єднаних територіальних громад набув чинності

Закон про формування бюджетів об'єднаних територіальних громад набув чинності Фото: бюджет

Документ був опублікований у виданні "Голос України"

Закон "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо особливостей формування та виконання бюджетів об'єднаних територіальних громад" набув чинності.

Документ був опублікований у виданні "Голос України" 18 грудня 2015 року. Відповідно до прикінцевих положень закону, він набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Метою пропонованих законом змін є забезпечення належного формування та виконання бюджетів об'єднаних територіальних громад, а також недопущення зниження якості бюджетного забезпечення в тих територіальних громадах, які не об'єдналися.

Законом передбачаються зміни до ст.75, 93, 99, 122, п.20 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення", а також доповнення розділу VI двома новими пунктами 38, 39, якими:

- регулюються процедури складання проектів бюджетів об'єднаних територіальних громад та визначаються механізми контролю за дотриманням бюджетного законодавства в частині міжбюджетних відносин в органах місцевого самоврядування новостворених громад;

- встановлюються особливості формування доходів і здійснення видатків бюджетів об'єднаних територіальних громад у разі несвоєчасного набрання чинності законом про держбюджет України, а також у разі несвоєчасного прийняття рішення про відповідний місцевий бюджет;

- нормуються питання фінансового забезпечення тих територіальних громад, які не об'єдналися, але перебувають на території району, де частина територіальних громад об'єдналася.

Нагадаємо, Верховна Рада України врегулювала процедури складання проектів бюджетів об'єднаних територіальних громад. Відповідний проект закону №3490 у першому читанні та в цілому підтримали 242 нардепи.